Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

MP3-discman Kínából

2000.06.30. 07:13
Az mp3-at egyszerre tiltó és ajnározó multiknak köszönhetően a tömörített zene hamarosan végleg elszakad a számítógépektől. Először jöttek a korlátozott tárkapacitású digitális walkmanek, aztán a merevlemezzel operáló asztali lejátszók, most pedig beköszöntött a két szélsőséges ár-méret-kapacitás között egyensúlyozó discmanek szezonja. Tesztpéldányom fajtája közül az első (világelső?), meglepően jó hangminőséget produkáló, abszolúte noname termék, amitől valószínűleg megborul a Metallica, ha látja.
A megváltó
A Kínai Népköztársaság iparosai eddig is bőségesen ontották hazánk irányába termékeiket, s ez a jó szokásuk vélhetően még hosszú időre megmarad, hiszen a márkás cuccok töredékáron beszerezhető hasonmásai - lesajnálva a legalapvetőbb marketingszabályokat -, Hungária-slágerekként magasodnak a súlyos milliókért befuttatott szezonális csodák fölé. Ezidáig azonban egyetlen magyar kereskedő sem fedezte fel magának a korát és márkásabb konkurenciáit megelőző mp3-lejátszó készüléket.

Mp3-walkmanja már minden magára valamit is adó gyárnak van, kb. azonos eredménnyel teljesítenek, mint a feltörekvő minicégek: mérsékelten. Nem mintha a divatos tech-kütyük között nem szerepelnének előkelő helyen (mp3-óra, jajj), de könnyen belátható, hogy 32 MB memória akkor is kevés zenetárolásra, ha cserébe csak egy cigisdoboznyi lejátszó húzza le az ingzsebet.

Igazából mindig is arra vágytam én, hogy egy discmannel szakítsak az éjszakai hatoson, de olyannal, ami újraírható CD-ket is felismer, mert az jó. Most egyszerre eljött a Kánaán, mert ez a discman nemcsak, hogy meglett, de még az mp3-at is kezeli.

Plasztik dizájn

Élőben nem néz ki ilyen jól
A számla nélkül érkező, termékmintának feltüntetett MpTrip fantázianevű discman összesen 123 dolláromba, azaz kb. 35 ezer forintba került. Ennyiért nyilván nem várható el szélcsatornában kanyarított, portaszító borítás, de az ügyesen álcázott fröccsöntött műanyag érintése bizony megrémisztett kicsikét. A krómozott plasztik gombok jellegzetesen torz tükröződése azonban ne szegje senki kedvét, mert a zord külső minőségi sound systemet takar.

Kristályos hang

Ha úgy tetszik, a külsőségeken spórolták ki a hangminőséget, ami a discman mellé adott felejthető fülhallgatón kevésbé, de egy nagyobb Altec hangfalkombináción már érződik. Még hifire kötve sem reménytelen a hangja, de az mp3-formátum korlátai itt már érezhetően kihallatszódnak.

Annál is inkább, mert az MpTrip maximum 44 KHz-es, 192 Kbps-re tömörített mp3-dalokat képes megszólaltatni. A maximalista mp3-fanokat elriaszthatja, hogy az ennél finomabbra konvertált zene masszív recsegés kíséretében hagyja el a discmant. Apró, de negatívum, hogy a számok közti szünetet sem lehet kiiktatni, ami néha zavaró, de nem életveszélyes.

Egy CD-nyi hordozható mp3

Árviszonylatban az írható CD könnyedén megüti a méregdrága flash-memóriát, ráadásul sokkal több anyag fér rá. Az MpTrip beveszi az írható, az újraírható, az audio és az mp3-lemezeket egyaránt. Egyedül a kevert hang és adat zavarja meg, ilyenkor az mp3-makat nem látja, de nekem például egy ilyen cédém sincs.

Retró kvarcóra-kijelző
A CD felpörgetése után a gép feltérképezi az összes mp3-mat és apró LCD-kijelzőjén összegzi azok mennyiségét. A kijelző tényleg nem sokkal több, mint egy kvarcórán, így sem könyvtárnevek, sem a számok nevei, ID3-tagek meg aztán főleg nem jelennek meg rajta. Viszont mutatja az üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen 2db ceruzaelem energiaszintjét, ami elemtől függően 4-5 óráig tart ki.

Kezdetleges navigáció

Az MpTrip több lejátszási módot is kínál, ilyeneket, hogy minden számot lejátszik, csak a számok első 10 másodpercét játssza (ennek nincs sok értelme igazán), az aktuális számot vagy könyvtárat játssza és többet nem vagy véletlenszerűen válogat a lemezről. A tréfásan gyermeteg angolsággal készült használati utasítás szerint programozni is lehet, de ez bonyolultsága miatt csak Zen-mestereknek javasolható.

Normál felhasználók jobb, ha szép sorban végighallgatják a könyvtárak tartalmát, de még így is érhetik őket meglepetések, mivel a számok nem abc-sorrendben, nem dátum alapján vagy méret szerint követik egymást. Az összes variációt kizárva elárulom a megfejtést: a CD-re felírás fizikai sorrendjében jönnek, így csökkentve az olvasó fej ide-oda ugrását. A mp3-mak fizikai sorrendjét érdemes tehát pl. Easy CD Creator cd-író szoftverrel beállítgatni, különben úgy járhat a discman vásárlója, mint én.

Apró örömök

Rázva, nem keverve
Rázkódás ellen a discman memóriájában 50 másodpercnyi zenét tárol időről időre, így bukfenc közben is élvezhető Dr. Dre legutolsó slágere. Az 50 másodperc 128 Kbps-sel tömörített zenére érvényes, audiocédé esetén ez mindössze 3 másodpercre olvad.

Ugyanerre a memóriára alapozta a beazonosíthatatlan gyártó a készülék mini-diktafonját is, ami papír szerint 500 másodpercnyi anyagot bír tárolni. Azt viszont csak halovány minőségben, hiszen a gép valósidejű mp3-tömörítéssel operál, ahhoz pedig legalább Pentium proci kellene, ami meg nincs.

Ami igazán szórakoztató, az a legkisebb angol kéziszótár intenzív segítségével készített nyolc oldalas használati útmutató. A füzet hasznos tanácsokkal avatja be a kezdő júzereket az mp3-letöltés rejtelmeibe, majd nagybetűkkel figyelmeztet arra, hogy ez tulajdonképpen illegális. A discman készítői óva intik a felhasználókat a hangos zenétől, ami káros lehet a hallásra, és csúcsforgalomban sem tanácsolják használatát.

Konklúzió

Kezdetleges vagy határozottan béna tulajdonságai ellenére nem lehet nem szeretni az MpTripet. MP3-fanatikusoknak kötelező, meg kalandvágyó vásárlóknak is ajánlható, akik nem félnek visszaküldeni, ha selejtet kapnak. Amíg az idén áprilisra ígért fantasztikus tulajdonságokkal bíró, 300 dolláros versenytársak meg nem jelennek, az MpTrip elvitathatatlanul tartja piacvezető pozícióját.