Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy eredeti, három másolat

2003.11.17. 10:32
A kiadók szerint a házi CD-másolások miatt hanyatlik a magyar hanglemezpiac. Az írható CD-k piaca 2003 első félévében több mint 30 százalékkal bővült a tavalyihoz képest, miközben az eredeti hanghordozókból várhatóan tíz százalékkal kevesebbet fognak értékesíteni, mint egy évvel ezelőtt. A hazai lemezpiac az utóbbi években döbbenetes mértékben hanyatlott: 2002 végén már több mint harminc százalékkal kevesebb hanghordozót értékesítettek, mint két évvel korábban.
Hiába költöttek a magyarok tavaly háromszázmillió forinttal többet klasszikus zenére, ez nem fogja megmenteni a lemezkiadókat a hanyatlástól. A magyar zenei hanghordozókra másfél milliárd forinttal, a külföldiekre százötven millióval kevesebb pénz jutott 2002-ben. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyre olcsóbban és könnyebben lehet lemásolni a CD-ket és DVD-ket. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége szerint a házi másolás miatt minden megvásárolt CD-re három másolat jut.

A kilencvenes évek közepéig bővült a hazai lemezpiac, ezután azonban növekvő mértékű hanyatlás következett. 2000-ben még csak öt százalékkal csökkent az eladott hanghordozók száma, de a következő két évben összesen több mint harminc százalékos volt a zuhanás, derül ki a Mahasz oldaláról.

Zsugorodó piac

A kiadók szerint nincs ok optimizmusra. "A 2002. és 2003. féléves forgalmi adatok összevetése azt mutatja, hogy tovább csökken a piac. Az idei féléves adat azonban csak becslés, mert ebben nem szerepelnek az import termékek. Mi mindenesetre további csökkenésre számítunk, körülbelül 10 százalékosra, de reménykedünk abban, hogy tévedünk" - mondta el lapunknak Musinger Ágnes, a Mahasz ügyvezető igazgatója.

Az eladásokat még megdobhatja a karácsonyi forgalom, ám a trendet nem képes megfordítani. "A karácsony előtti időszak a legfontosabb időszak a hanglemezkereskedelemben, tehát az év első feléhez képest biztosan fellendül a forgalom, azt azonban nem tudjuk, hogy ez mire lesz elég. Az azonban biztos, hogy az üres CD-k eladása dinamikusan növekszik, a féléves adatok szerint 37 százalékkal több írható CD-t hoztak be az országba, mint tavaly fél év alatt" - tette hozzá a Mahasz ügyvezetője.