Benedek
-5 °C
5 °C

Tüntetés és hallgatás

2001.04.04. 15:53
A Napsterért szervezett tüntetés szinte azonnal a feledés ködébe veszett, a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán azonban maga Alanis Morisette és Don Henley állt ki a fájlcserélő mellett.
"Bár nem beszélhetek minden művész nevében, az online szolgáltatással kapcsolatos kezdeti ellenállásomat az okozta, hogy az azt körülvevő vita a kalózkodásról szólt. Az hogy a lemezkiadók ezzel a kifejezéssel jelölték a Napstert, érthetően pánikhullámot váltott ki a művészek körében. De azóta ráébredtem, hogy ez az úgynevezett kalózkodás a legtöbb zenésznek a javát szolgálja" - mondta Alanis Morissette, a messze földön híres magyar származású kanadai énekesnő. Ha Kozsó ott lett volna, bizonyosan felüvölt, hogy "egy kupac platinalemezzel könnyen beszélsz, kisanyám". De nem volt ott, mert festő.

Voltaképpen jót tesz a zenészeknek
Morisette nem volt egyedül: a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán minden meghívott kitett magáért. Ezt az ügyben fennforgó dollármilliárdok és a digitális zene hozzávetőleg hatvanmilliós közönsége indokolta.

A furcsanevűek

Orrin Hatch nevének hallatán pár éve még röhögő- vagy sírógörcsöt kaptak a digitális berkekben járatos emberek - annak kapcsán, hogy republikánus szenátor indítványozta, hogy tiltsanak le az internetről minden kábítószerrel kapcsolatos tartalmat. Hatch például börtönnel büntette volna az animált kenderlevelet. Mindez persze akkoriban volt, amikor a szenátor rácsodálkozott az internetre, és csupa neki nem tetsző dolgot látott. A tanulékonyság azonban nem egy lebecsülendő erény.

Hatch utóbb a Napstert a lemezkiadóktól érkező párttámogtásokért cserébe eltiporni vágyó demokratákkal szemben a fájlcserélő oldalára állt. Jogi szakértője és jobbkeze Manus Cooney az igazságügyi bizottságból egyenesen a cég alelnöki székébe repült, lobbikoordinálás céljából.

Orrin Hatch
Erénye a tanulás
A szenátor által vezetett meghallgatás tétje annak eldöntése volt, hogy a törvényalkotók elé kerüljön-e a fájlcsere által létrejövő problémakör, avagy a jelenlegi jogszabályok mentén próbálják megoldani a felmerült vitás kérdéseket. Utóbbi egyértelműen a RIAA győzelmét jelentené, vagyis zavart okozna az erőben. Jó példa erre, hogy a Napster versus RIAA ügyben elsőfokon Patel bírónő a fájlcserét általában véve jogsértőnek találta (a Yahoo! és az AOL vezetése jegyzékben tiltakozott ez ellen), pedig az interneten igen sok fájl utazik erre-arra.

A lemezkiadók eddig sem igazán törték magukat, hogy valamilyen módon kövessék a fejlődést. Körülbelül két (vagy több) év tökölés után végül a bizottsági meghallgatás előtt egy nappal leleplezték a MusicNetet, amely a BMG, a Warner, és az EMI együttműködésével immáron általuk is legálisnak tekintett módon juttatja digitális zenéhez (igaz, hogy a szánalmasan ósdi Real "neszesemmi" Networks technológiájával) a közönséget. Egy bizonyos ponton valaki fel fogja tenni a RIAA-nak a kérdést, hogy a felhasználók hangos gyalázása helyett miért nem ezzel kezdték a cselekvést két évvel ezelőtt.

Beszédváltás

Don Henley beszél
Nem szereti a kiadókat
A meghallgatást vezető Orrin Hatch és a demokrata Patrick Leahy előtt tizennégy meghívott szakember fejtette ki véleményét - köztük természetesen Hank Barry, a Napster vezérigazgatója, Hillary Rosen a RIAA elnöke. A Napster oldalán megjelent továbbá a már idézett Alanis Morissette, és az Eagles frontember Don Henley. A kiadók mellett emelte fel szavát Ken Berry, az EMI vezérigazgatója és Jack Valenti az amerikai filmgyártók szövetségének elnöke (MPAA).

Hely hiányában álljon itt három kiragadott vélemény a meghallgatásról.

"Ismétlem: a kreatív tulajdon magántulajdon. Nem szabad, hogy közönséges fosztogatók martalékává váljon, csak mert ez mára nagyon egyszerűvé vált. Ezen felül teljes meggyőződéssel állítom ez előtt a bizottság előtt, hogy ha a szerzői jogokat pusztulni hagyják ez a nemzet lassan feléli ezt a hatalmas értéket, és elpazarolja alkotó jövőjét. A Kongresszusnak arra a kérdésre kell választ adnia, hogy ki teszi fel magántőkéjét filmek készítésére, ha ezek szerzői jogok híján védtelenek a lopással szemben" - mondta Jack Valenti.

"Amikor a nyolcvanas évek elején bemutatták a videorekordereket, Jack Valenti az Amerikai Filmgyártók Szövetségének elnöke híres beszédében úgy fogalmazott, hogy a videorekorder olyan a filmiparnak és az amerikai közönségnek, mint a bostoni fojtogató egy magányos asszonynak " - idézte a múltat Sally Greenberg, az Amerikai Fogyasztók Szövetségének elnöke.

"Az internetnek egy egyszerű és átfogó szabályozásra van szüksége, amilyen lehetővé tette például a rádiók felvirágzását. Nem hiszem, hogy újabb tíz év pereskedésre van még szükség" - vélekedett Hank Barry, a Napster vezérigazgatója.

Orrin Hatch megnyugtatta a megjelenteket, hogy még jó sok meghallgatás lesz, ahol kifejthetik véleményüket.