Az autós játékok miatt vakmerőek a gémer vezetők?

2007.03.21. 10:00
Akik autós videojátékokkal játszanak, a való életben is hajlamosabbak a vakmerő vezetésre - bár logikusnak tűnik az érvelés, egy most készült német kutatás is csupán feltételezi az összefüggést a virtuális szokások és a való életbeli vezetési morál között.

Az autós játékokban általában a nagy ütközést követően csak egy gombnyomás, és ismét sértetlenül folytathatjuk a száguldozást. Egy német kutatás szerint az ilyen játékok hatnak az emberek való világbéli vezetési stílusára is. Nem egyszer ott is vakmerőbben vezetnek, s nagyobb valószínűséggel lesz balesetük.

Az ilyen játékok állítólag versengő, vakmerő vezetési stílusra, gyorshajtásra és ütközések bevállalására ösztönöznek. A német kutatók 198 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba. Azt tapasztalták, hogy a vezetés-szimulátorban vakmerőbbek voltak azok az emberek, akik közvetlenül előtte autós videojátékkal játszottak.


S ebből a kutatók szerint az következik, hogy a virtuális vakmerőséget hajlamosak vagyunk magunkkal hozni a való világba. Míg akik kevesebbszer ülnek le autóversenyezi a gép elé, azok valószínűleg óvatosabb vezetők is.

A fiatal autóvezetők amúgy is hajlamosak a rizikós vezetésre, és sokszor ez okozza a közúti baleseteket, világít rá a mostani vizsgálat fontosságára Jörg Kubitzki kutatásvezető.

A szakemberek eddig inkább az úgynevezett first person shooter-játékok kapcsán hangoztatták az állítólagos magatartástorzító hatást. A feltételezések szerint ugyanis az öncélú kegyetlenkedésről szóló lövöldözős játékok visszahatnak a játékosok való életbeli viselkedésére, bár ezeket az elméleteket nem támasztja alá minden pszichológiai kutatás.



  • Tippek
  • Lakáshitel