Dömötör
-1 °C
14 °C

Gazdára talált a Dension mp3-lejátszója

2002.01.03. 10:00
Az Index karácsonyi mp3-játékának fődíját Deáki Sándor nevű kedves olvasónk vihette haza, az új év első munkanapján.
A válaszok kiértékelése és nyertesünk kisorsolása még az óévben megtörtént, netközelbe Sándor azonban már csak 2002-ben került, így az eredményhirdetéssel be kellett várnunk őt...

A száraz adatok tehát: a játékban 2578-an vettek részt. Nyolc megfejtőnk pályázata sajnos késve érkezett be, így ők a sorsolásban nem vehettek részt; csakúgy, mint az az 1438 játékos, akik egy, két vagy akár három választ is elhibáztak (Az utolsóból azért nagyon kevés volt...)

A Dension DMP-3-as berendezést tehát 1132 olvasónk között sorsoltuk ki, ők voltak azok, akik mindhárom kérdésre helyesen válaszoltak.

Most pedig a helyes megfejtésekről: mindhárom kérdésben volt egy kis csavar, de az előre megadott válaszok megpróbálták a helyes megoldás felé orientálni a szerencsét próbálókat.

Az első kérdésre - mikor szabadalmaztatták először az mp3-formátumot - a kronológiákból az 1992-es dátumot böngészi ki elsőre az ember. És valóban, a teljes világra ekkor kapott védettséget az eljárás, ámde ez az évszám nem szerepel a válaszaink között, így további böngészésre van szükség. Ebből pedig kiderülhet, hogy Németország területére már hamarabb, 1989-ben megkérték (és megkapták) a szabadalmi oltalmat, tehát a helyes válasz: "c".

Második kérdésünkre: hogy hívták az első mp3-walkmant - a válasz a megadott listából egyértelmű, hiszen két opció sem mp3-walkmant fed (Hipster, Napster). Az mp3-walkmanek elsősége azonban már nem annyira egyértelmű kérdés, amint azt többen is jelezték levelükben, az Mpman nevű terméket a helyes "c" válaszban jelölt Rio-nál hamarabb jelentették be - bár piacra már csak a Rio után tudták juttatni. Maradjunk tehát a Rio-nál, "c"!

A harmadik kérdéssel sokakat beugrattunk, vajon melyik zenekar szerette legjobban a Napstert? Sokan értették úgy, hogy a szó: szerette, idézőjelesen értendő, ám ez így nem logikus - ha így gondoltuk volna, így is írtuk volna, idézőjellel. A Metallica, a Napstert legkomolyabban támadó zenekar tehát nem jó megoldás, ellenben az Offspring, amelyik ténylegesen kiállt a nyilvánosság előtt a Napster mellett, már inkább. Tehát: "a".

Mindenkinek köszönjük a részvételt, és külön köszönjük a rengeteg jókívánságot! Nem állunk le, nemsokára megint lehet nyerni!