Mátyás
-6 °C
1 °C

Reklámokat hoznak a hamis zeneszámok

2005.01.03. 16:07
A fájlnéven túl hosszukban és tartalmukban sem hasonlítottak az eredeti számokra a zenei ipar által a fájlcserélők ellen bevetett hamisított mp3-ak. A kakukktojások új verziója már kémprogramokat is képes telepíteni.
A p2p-hálózatokon rendszeresen előfordul, hogy keresettnek számító fájlok közé célzottan telepítenek kakukktojásokat. Ez a gerillataktika a zenei ipar szerint igen hatékony lehet. Az átalakított szám az éles zajoktól élvezhetetlené válik, illetve a hamis fájl letöltését szándékosan lassítják, hogy elmenjen a töltögető kedve.

Az aknamunka azóta újabb fázisába lépett. A jelek szerint most már olyan számokat is terjesztenek a p2p-hálózatokon, amelyek a Windows Media Player egyik biztonsági rését kihasználva pop-up ablakot nyitnak az Internet Explorerben (IE), majd reklámokat terjesztő Ad-ware kémprogramokat telepítenek, írta a PC World.

Kalózok után szaglásznak

Az újabb botrányt egy olyan fájl robbantotta ki, amely a címe alapján (Fallin') Alicia Keys egyik albumának videóját tartalmazta volna. Ehelyett a fájl arra utasította a Windows Media Player lejátszót, hogy megnyissa az Overpeer szoftveres szolgáltató oldalát, amelyről azonnal számos további reklámablak nyílott ki, sőt még egy kémprogram is megpróbálta magát telepíteni.

Az Overpeer az online zenék terjesztésével foglalkozó Loudeye leányvállalata, és már régóta megpróbál keresztbe tenni a fájlcserélőknek.

Milliárd szám megakasztva

A cég saját adatai szerint olyan kalózellenes megoldásokat forgalmaz, amelyek rákapcsolódnak az ismert hálózatokra, és nem csak jelentik a felhasználók ténykedését, hanem állítólag meg is tudják akadályozni a szerzői jogvédett tartalmak csereberéjét.

Az Overpeer azt állítja, hogy havonta 25 milliárd illegális letöltésnek veszik ily módon elejét. Az eljásár működési elvéről viszont semmit nem közöl a New York-i cég. A Loudeye viszont a PC World kérdésére elismerte, hogy a kérdéses WMA-fájl a rendszerükben keletkezett.

Az MS szerint aggályos

A számítástechnikai lap kérésére a Microsoft Digital-Media részlege most azt vizsgálja, hogy az ilyen fájlok nem sértik-e véletlenül a Windows Media Player licencfeltételeit.

A Microsoft ugyanis nem engedheti meg, hogy valaki bizonyos tartalmú fájlnak hazudjon valamit, amely valójában teljesen más funkciókat hajt végre, idézte a PC World a szoftvercég egyik szóvivőjét.

A kasszához invitálják

A kiaknázott rés viszont a Microsoft szerint valójában funkció. Ha a lejátszó a digitálisan hitelesített (DRM) zenei- vagy videofájl lejátszásakor nem találja meg a megfelelő licencet a számítógépen, tájékoztatja az eseményről az egyik Windows Media DRM szervert.

Ezzel a megoldással párbeszédablak nyílhat meg, amely a felhasználónak felajánlja, hogy a jogtulajdonos oldalát felkeresve licencet vásároljon. A felugró ablakot viszont az Explroer böngésző adja, fejtegette a Microsoft szóvivője.

Tűzfal vagy hanyagolás

Ilyen körülmények között aki biztosra akar menni, és nem kíván az Overpeers Ad-ware csapdájába esni, alapértelmezett böngészőként alternatív alkalmazást használ, emlékeztet a heise.de híroldal.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy például a Firefox használata elejét veszi az Explroer párbeszédablakának megjelenését. Aki még biztosabb akar lenni a dolgában, az a gépe tűzfalán korlátozza az Explroer által felkereshető címek tartományát, vagy esetleg teljesen lemond a Media Player használatáról.