Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Popperok a másolás ellen

2002.09.26. 13:38
Az amerikai lemezkiadó vállalatok szövetsége nagyszabású kampányba kezdtek az online másolt zene ellen. A televíziós spotot, amelyben Britney Spears arra kéri a közönséget, hogy ne lopjanak, a kongresszus kalózkodási bizottsága is megtekinti.
A RIAA két dolgot állít: 2001-ben 5 százalékkal, ez év első felében pedig 7 százalékkal kevesebb műsoros CD-t adtak el; mindennek okozója pedig az interneten ingyenesen letölthető zene.

Becslések szerint a felhasználók jelenleg 2,6 milliárd fájlt töltenek le fájlcserélő alkalmazások segítségével.

Tudja Ön, hogy lop?

"Britney Spears elmondja az egyik spotban, hogy azt akarjuk üzenni a rajongóknak: illegálisan zenét letölteni ugyanaz, mint amikor valaki CD-t lop a CD-boltból" - mondta Hilary Rosen, a RIAA vezérigazgatója. "Túl sok ember nem tud róla, hogy letölteni egy dalt a fájlcserélőn voltaképpen zenelopás" - tette hozzá.

A vezető amerikai napilapokban, televíziókban és önálló röpiratokban kibontakozó kampányban közel kilencven művész és dalszerző sorakozik fel a másolás ellen, közöttük olyan méltán népszerű huszadik századi előadók, mint Phil Collins, Elton John, Sting, Luciano Pavarotti, Eminem, Madonna és Missy Elliott.

Mint ismert a lemezipari óriásvállalatok eddig sikeres jogi küzdelmet folytattak a fájlcserélők ellen és újabban álcázott fájlok feltöltésével próbálják presszionálni az internetezőket.