Piroska
3 °C
3 °C

Feltörték a RIAA honlapját

2002.08.29. 00:21
Szerdán egy ideig a riaa.org webcímet, az amerikai lemezkiadók szövetségének oldalát felkereső felhasználókkal a nyitólap azt közölte: "Piracy can be beneficial to the music industry" (A kalózkodás hasznos lehet a zenei ipar számára). Jelenleg az oldal nem elérhető.
Az amerikai zenei ipar a más eredményre jutó felmérések ellenére az internetes zenei cserebörzéket teszi felelőssé a csökkenő forgalomért. Az audio CD-k értékesítése az USA-ben 2002 első negyedévében a tavalyi és hasonló időszakához képest 5,3 százalékkal csökkent - közölte hétfőn az amerikai zenekiadók szövetsége a RIAA (Recording Industry Association of America).

Ezért a folyamatért a szervezet szerint mindenekelőtt a zenék internetről történő illegális letöltése, és a nem kevésbé illegális CD másolás tehető felelőssé.

Probléma az oldallal

A kijelentésekre válaszul szerdán hackerek látogatták meg a RIAA weboldalát, és a honlap tartalmát részben megtépázva defacementet helyeztek el. Így egy ideig a riaa.org címet felkereső felhasználók az olvashatták: "Piracy can be beneficial to the music industry" (A kalózkodás hasznos lehet a zenei ipar számára.)

A Wired beszámolója szerint a RIAA egyik szóvivője elismerte a weboldal körült támadt zűröket. Legutóbb július végén egy DoS támadás bénította meg egy hétvégére a szervezet oldalait.

Korábban az Ipsos Reid és a Jupiter Communication közvéleménykutatások útján igazolták, hogy a cserebörzék használói pontosan annyi, vagy még több pénzt költenek zenei CD-k beszerzésére, mint a letöltést nem gyakorló társaik.

Felmérések egymás közt

A RIAA ezzel szemben a Peter D. Hart Research Associates piackutató cég egyik vizsgálatának eredményeit citálja. 2002 májusában 860 zenerajongót kérdeztek meg zenehallgatási szokásaikról. Azok közül akik bevallották, hogy több zenét töltenek le, mint félévvel korábban, ötből kettő azt állította, hogy mostanában már kevesebb CD-t vesznek.

Alig két hete jelent meg a Forrester Research piackutató cég egyik tanulmánya, amely szintén a RIAA álláspontjával ütköző következtetésre jutott. Eszerint egy sor más oka van a forgalom visszaesésének, például az általános gazdasági recesszió, és a videojátékok illetve DVD-k által keltett konkurencia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!