Nano-verő Nano-klón a Sandisktől

2006.08.23. 14:52
Megszorongathatja az Apple-t az eddig főleg flashmemória-gyártóként ismert Sandisk. A hétfőn bemutatott Sansa ugyanannyiba kerül, mint a Nano, de kétszer annyi zene fér rá, és még egy rádió, illetve egy hangfelvevő is elfért benne.

A piac harmadát akarja meghódítani a kaliforniai székhelyű Sandisk hétfőn bejelentett hordozható lejátszójával, a Sansával. A most bemutatott e280-as modell külsőre a megszólalásig hasonlít az Apple Nanójára: ugyanolyan kicsi, ugyanolyan lapos, ugyanúgy színes kijelzős, flash memóriás és ugyanolyan, kör alakba rendezett navigációs panelt kapott, mint legnagyobb versenytársa.

Ráadásul a két lejátszó ugyanannyiba is kerül: az Egyesült Államokban mindkettőért 250 dollárt kérnek (a legtöbb tárhellyel rendelkező Nano itthon 80 000 forintba kerül, a Sansának még nincs ára).

Kreatív koppintás


Sandisk Sansa e280
Ami a márkanévtől és az Apple zeneboltjától, az iTunes-tól eltekintve a Sansa mellé állíthatja a vásárlókat, az elsősorban a tárhely: a Sandisk flash memóriás lejátszója ugyanannyi pénzért kétszer annyi zenét, 8 gigabájtot képes tárolni, mint a legnagyobb hasonló technikával készült, 4 gigás Nano.

És ez még csak a kezdet, mert a Nanóval ellentétben a Sansa memóriája bővíthető, így egy 2 gigás, cserélhető flashkártyával egyszerre 10 gigabájtnyi zene fér a Sandisk lejátszójába. A Sansába ezen kívül tettek egy FM-rádiót, hangfelvevőt, és a akkumulátor a cég szerint kilencszer tovább bírja az igénybevételt, mint a konkurens Nanóé.

A Sandisk a világ legnagyobb flashmemória-gyártója, de ami a hordozható lejátszókat illeti, alaposan lemaradt az Apple-től: 10 százalékos piaci részesedésével eddig csak lihegett a piac háromnegyedét uraló Apple nyomában.

A cég már jóval a Sansa 280 bemutatása előtt nekiugrott legfőbb riválisának: egy a célnak szentelt szájton nemes egyszerűséggel lebirkázta az Ipodot használó tömegeket. Az Apple-ellenes idont.com ("én nem") időközben megszelídült, és Lil' Monsta ("kicsi szörny") néven az e280 elődjét, az e200-at reklámozza.  • Hírek
  • Hírek