Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ballonnal az űrbe

2001.11.20. 16:22
Nagy forgalom lesz jövőre a világűr peremén: egy ausztrál öngyilkosjelölt a hangsebességet átlépő ejtőernyős ugrásra készül a sztratoszférából, két angol pilóta pedig 40 kilométeres magasságba emelkedve próbálja megdönteni a héliumballonos repülés magassági rekordját.
Andy Elson (48) és Colin Prescot (51) csúcstechnológiával támogatott rekordkísérlete több mint egymillió dollárba kerül majd: speciális ballont terveztek, amely egy brit repülőgép-hordozóról startol valamikor jövő nyáron. A jelenlegi rekord 34 kilométer - az Everest magasságának négyszerese, 1961-ben érte el két amerikai, Malcolm Ross és Vic Prather, egy NASA-program keretében. A repülést csak Ross élte túl: Prather megfulladt, miután űrruhában a tengerbe esett.

Negyven kilométeres a magasságban a körülmények elég barátságtalanok: a hőmérő mínusz hatvan Celsius-fokot mutat, a légnyomás pedig olyan alacsony, hogy űrruha nélkül a szó szoros értelmében forrni kezd a vér. A védőöltözetet a moszkvai Zvezda űrtechnológiai cég szállítja az angol párosnak, akiknek az oxigénpalack mellé ejtőernyőt is vinni kell arra az esetre, ha a hajszálvékony ballon esetleg útközben kilyukad. A ballon a felszállásnál csak egy kis héliumbuborékot tartalmaz majd, amely a csúcson eredeti térfogatának 346-szorosára tágulva Empire State Building méretűre fújja a léggömböt. A rekordkísérlet 12 órát vesz igénybe, ideális esetben a kiindulóponttól 150 mérföldre landolnak a leeresztett ballonnal.

Elson és Prescot régi veteránok az extrém ballonsportban. 1999-ben ők is tettek egy kudarcba fulladt kísérletet a föld leszállás nélküli megkerülésére: Spanyolországból indultak, és Japánig jutottak. 1991-ben Elson átrepült az Everest csúcsa fölött, mérnökként pedig számos ballont tervezett, többek között Steve Fossettnek. Prescot professzionális légi fényképész: övé a Flying Pictures nevű cég, amely Hollywoodnak is szállít légifelvételeket. Mindketten biztosak a dolgukban: "Anyám 90 éves, de még ő sem izgul" - nyilatkozta Elson a Wirednek.