Hazatért az űrturista

2001.05.06. 10:28
A világ első űrturistája biztonságosan ért földet vasárnap reggel, a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött egy hét súlytalanság, enyhe rosszullétek és fantasztikus élmények után.
A Szojuz leválik az Alfa űrállomásról
Közép-európai idő szerint vasárnap reggel, 07:41-kor földet ért Kazahsztánban a Szojuz orosz űrhajó utasait szállító kabin, benne Dennis Titóval, a világ első űrturistájával. A kaliforniai üzletember a legénység két orosz tagjával, Talgat Muszabajev és Jurij Baturin asztronautákkal tette meg egyhetes kirándulását a Nemzetközi Űrállomáson.

Tito széles mosollyal az arcán üdvözölte a földet érést követő pillanatokban a fogadásukra kiküldött orvosi alakulatot és az egybegyűlt tömeget. A visszaúton leizzadt, de végtelenül jókedvű milliomos miután kimászott az elszenesedett burkolatú kabinból, úgy jellemezte az utat, hogy az maga volt a paradicsom.

"Megvalósult az álmom, ez volt éltetem legcsodásabb időszaka, semmi sem lehetett volna tökéletesebb", nyilatkozta Tito még mielőtt elhagyta volna az űrállomást.

Csereküldetés

Az amerikai üzletemben 20 millió dollárt fizetett, hogy harmadikként felkerüljön a Szojuz űrhajóra, amelyet az állomás féléves Szojuz lakómoduljának mentőkabinjának lecserélésére küldtek fel. A cserére azért van szükség hat hónaponként, mert a maró hatású üzemanyag kárt okozhat a rakéta tömítéseiben.

Tito és két orosz társa április 28-án indult útnak az új Szojuzzal, hogy lecserélje az október 31-én fellőtt mentőkabint az Alfa űrállomáson. A visszatéréshez az asztronauták a régi Szojuzt használták fel.

Könnyed hazaút

Tito ismerkedik a súlytalansággal
Az egyhetes látogatás után hazainduló asztronauták fejjel előre lebegtek be a Szojuz-kapszulába, mielőtt végleg elszigetelték volna őket az űrállomástól. A mentőkapszula, miután az állomás energiakészletéből feltöltötte magát, nagy sebességgel távolodni kezdett az ISS-től, ahogy a fedélzeti kamera megörökítette.

A kapszula tett egy kört a Föld körül, majd leválasztotta magáról a legtöbb nehezéket, így a lakómodult a konyhával és a vécével együtt, valamint a kutatólabort a napelemekkel és az energiacellákkal együtt. A Föld felé már csak a 3,3 tonnás csupasz kapszula kezdett zuhanni. Az orosz irányítóközpont kérésére Muszabajev parancsnok sós vizet és gyógyszereket adott Titónak, hogy jobban viselje a gravitációs nyomást.

A mentőkabin 80 kilométerre Arkalik városától csapódott be Kazahsztánban, ahol a mobil mentőalakulat azonnal gyors vizsgálattal ellenőrizte az asztronauták egészségi állapotát. A legénység ezután beköszönt még a kazah elnöknek, mielőtt Moszkvába indult volna.

Amerika ellenzi az űrturizmust

A NASA ellenezte Tito útját, mondván, az amatőr űrhajós veszélyezteti az űrállomás második legénységének épségét. Az amerikai ügynökség azzal fenyegette az oroszokat, hogy kiszámlázzák nekik az egy hét alatt jelentkező extraköltségeket.

A NASA általában nem lelkesedik az űrturizmus jelenlegi formájáért. John Glenn visszavonult űrhajós és egykori amerikai szenátor szerint Tito útja az űrkutatás forrásainak elpocsékolása volt.  • Hírek
  • Hírek