Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Útra kész az űrturista

2001.04.23. 17:53
Kapcsolódók (1)
Dennis Tito, az első amerikai űrturista hétfőn elindult a bajkonuri űrrepülőtérre, ahol szombaton valóra válhat álma: ő lehet az első űrturista az Alfa űrállomás fedélzetén. Örömén az sem ront sokat, hogy eredetileg a Mirre szólt a jegye, az űrállomás megsemmisülésével azonban kénytelen volt más célpont után nézni.
Noha a NASA nyilvánosan még Tito látogatásának gondolata ellen is tiltakozik, a hírek szerint az űrhivatal csendben egyeztet az üzletemberrel a kirándulás feltételeiről. A hivatal várhatóan a héten engedélyezi hivatalosan a hatvanéves Tito szombaton kezdődő tíznapos űrkirándulását.

Az első űrturista a legenység többi részével
fotó: EPA
A rakétatudósból lett üzletemberrel már a múlt héten aláíratott a NASA egy papírt, mely szerint sem Tito, sem hozzátartozói nem élnek kártérítési igénnyel az űrhivatal ellen, ha esetleg az út során megsérül vagy meghal a vállalkozó szellemű kaliforniai. Sőt, a megállapodás szerint amennyiben Tito kárt tesz az állomás berendezéseiben, úgy köteles megtéríteni az okozott kárt az űrállomás fenntartóinak.

Az orosz űrhivatal még pragmatikusabb: a Szojuz háromfős legénységére (Tito, Muszabajev, Baturin) fejenként százezer dolláros életbiztosítást kötöttek - ez egyébként szabványos procedúra az oroszoknál. Tito becslések szerint 12-20 millió dollárt fizet az orosz űrhivatalnak a kirándulásért.

Mint már korábban írtuk, a magán-űrhajósjelölt 1964-től a NASA pasadenai rakétakutató laboratóriumában dolgozott, ahol a Mariner 4 Mars-rakéta pályagörbéjének, később pedig Mariner 5 Vénusz-rakéta pályagörbéjének kiszámításán dolgozott. A nyugdíjazott rakétatudós több mint negyven éve, az első műhold felbocsátása óta vágyik az űrbe. "Mindig is repülni akartam, és remélem, ezúttal valóra válthatom életem nagy álmát" - nyilatkozta júniusban Tito.

A kirándulás célja egyébként meglehetősen prózai: az orosz biztonsági szabályoknak megfelelően néhány havonta ki kell cserélni az állomás Szojuz mentőkapszuláját. Tito és két veterán űrhajóstársa, Talgat Muszabajev és Jurij Baturin április 30-án egy Szojuz űrkapszulával érkeznek az Alfára, majd egyhetes ott-tartózkodás után hazaindulnak az űrállomáson talált Szojuzzal, amelynek kezd lejárni a szavatossága.