Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fellőtték az első űrturistát

2001.04.28. 10:23
Az amerikai milliomost és két orosz űrhajós társát a Nemzetközi Űrállomásra juttató Szojuz rakéta szombat reggel gond nélkül felszállt a bajkonuri űrközpontból. Az utazás miatt az utolsó pillanatig heves vita folyt az oroszok és az amerikaiak között.
Dennis Tito
fotó: EPA
Közép-európai idő szerint szombat reggel 9 óra 37 perckor fellőtték a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz rakétát - közölte a moszkvai repülésirányító központ. Kilenc perccel később a Szojuz TM-32 a terveknek megfelelően levált a hordozórakétáról, és a Nemzetközi Űrállomást (ISS) megközelítő Föld körüli pályára állt.

Mindenki remekül érzi magát - közölte a legénység, melynek Talgat Muszabajev és Jurij Baturin orosz űrhajósok mellett az első saját költségén űrutazást tevő ember, a 60 éves amerikai Dennis Tito is tagja.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az utolsó pillanatig próbálta rábírni az oroszokat repülés elhalasztására, utalva az ISS-en támadt számítógépes problémákra. A Szojuz által használható kikötőhelyen jelenleg még az amerikai Endeavour űrsikló dokkol, melynek személyzete a számítógépes hibák miatt nem lett készen a munkaprogramjával. Az orosz repülésirányítás a kikötőhely felszabadulásáig a Föld körüli pályán keringeti a Szojuzt.

Szombat reggel fellőtték a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz rakétát
fotó: EPA
Az amerikai milliárdos az orosz űrkutatási iparnak állítólag 20 millió dollárt (6 milliárd forintot) fizetett, hogy valóra válhasson élete álma, és feljusson a világűrbe. Az eredeti tervek szerint a hatvanéves üzletember a Mirt látogatta volna meg, de annak megsemmisítése után a ISS-re repítik.

A NASA biztonsági aggályai miatt csak bizonyos feltételekkel engedélyezte az utat. Tito a repülés előtti utolsó bajkonuri sajtóértekezleten kedden elmondta: értésére adták, hogy nem közlekedhet szabadon a nemzetközi űrállomáson. "Korlátozzák a mozgásomat, s ha egyáltalán bejutok az ISS amerikai szektorába, ezt csak a parancsnok kíséretében tehetem" - mondta el újságíróknak.