Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kiválasztották a következő űrturistát

2003.07.07. 09:48
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) építésében részt vállaló egyik országból származik az állomásra látogató következő űrturista. Az orosz űrkutatási hivatal egyik név nélkül nyilatkozó illetékese mindössze ennyit árult el az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökségnek.
Oroszország kereken tucatnyi fizetőképes jelentkező közül kiválasztotta a világ harmadik űrturistáját. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a jelölt már alá is írta az előszerződést az amerikai Space Adventures vállalattal, amely az orosz űrkutatási hivatal megbízásából válogatta és értékelte a jelentkezőket.

Lehet, hogy japán?

Az új űrturista a következő két év folyamán juthat fel a nemzetközi űrállomásra. A szerencsés személy nem orosz, viszont "az ISS projekt egyik partnerországából származik". Az űrhivatal ennél közelebbi információval nem szolgált. Mint ismeretes, az űrállomás építésében összesen 16 ország, köztük Kanada és Japán vesz részt.

Nagy pénz, nagy utazás

Az orosz űrkutatási hivatal nemrégiben jelentette be, hogy a következő években két újabb űrturistát juttat orosz űrhajók fedélzetén az ISS-re. A 10 napos utakra 20 millió dollárt, azaz 4,5 milliárd forintot fizettek.

Az újabb sikeres jelentkező előtt már két civil utazhatott a világűrbe. Először Dennis Tito kaliforniai üzletember, majd a dél-afrikai Mark Shuttleworth internet-milliomos.

Anettka Moszkvába megy

Magyarország nincs az űrállomást építő 16 ország között, így valószínűtlen, hogy a következő űrturista magyar lenne. Fehér Anettka ennek ellenére lelkesen készül az útra. A Népszabadság szerint Anettka vasárnap bejelentette: Moszkvába utazik hogy megszervezze űrutazását. Anettka úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az utazás anyagi hátterét is sikerült elrendeznie, ám a részleteket nem ismertette.