Emma
8 °C
22 °C

Varázslóverseny Moszkvában

2001.05.03. 12:34
Nem csak Harry Potter és barátai jelentik a XXI. század elején a varázslókat! Igaz, a mai kor varázslói nem varázspálcákat és mágikus köpönyegeket hordanak magukkal, hanem míves kivitelű kártyalapokat. Például Moszkvába, ahol a múlt hétvégén rendezték a Magic: the Gathering kártya egyik hivatalos világversenyét.
Megnyitó
A szerepjátékosok élete állandó utazás és állandó erőpróba - ráadásul csupán a képzeletük segítségével. Ilyen képzelet képezte játék a szerepjátékos kártya is, és annak egyik legismertebb változata, a Magic: The Gathering. Ebben a játékban két varázsló küzd meg egymással, a tudásukat, képességeiket a náluk levő kártyalapok jelképezik. A tapasztalat, a tudás és a szerencse az, mely izgalmassá és egyben élvezetessé teszi ezt a játékot.

A játékosok maguk állítják össze azokat a lapokat, melyeket egy-egy összecsapásnál használnak, hiszen a Magic kártyajáték egyik legfontosabb eleme: sok száz különböző lap létezik. A játékosok ezek közül próbálnak minél több félét és minél értékesebbeket (nagyobb tudásúakat) megszerezni. Ez tehát egy gyűjtögetős kártyajáték.

A rendezvény plakátja
A kártya nemcsak szórakozás, hanem egyben hatalmas üzlet is a gyártónak és a forgalmazóknak. A játékosok új lapokhoz nem sok módon juthatnak: megveszik valamelyik alap- vagy kiegészítő-paklit, és bíznak a szerencséjükben, hogy akad azok között értékes lap, esetleg cserélgetnek egymás között. Arra is van mód, hogy vegyenek értékes lapokat. Egy-egy lap ára az egekbe szökhet: a nagyon ritka, nagyon értékes lapok néhány száz dollárt is érnek.

A gyűjtögetős kártyák az Egyesült Államokból indultak világhódító útjukra. Néhány év alatt a legerősebb háttérrel rendelkezők az egész világon ismertté váltak. Az egyik legnagyobb gyártó és forgalmazó cég, a Wizard of the Coast mára a szerepjáték könyv-, kártya- és táblásjáték-kiadás moguljává vált. Egy egész iparág épült fel arra, hogy fantasy iránt rajongók táborát kiszolgálja.

Az üzlet nagyságáról néhány napja kaphattam elég hatásos bemutatót, amikor meghívást kaptam a Magic: the Gathering kártya egyik hivatalos világversenyére. A játék ismertsége és szabályai lehetővé teszik, hogy ne csak alkalmi partik szerveződjenek, hanem szervezett keretek között, mint bármely ismert sportág, versenyeket rendezzenek. És a tét itt sem kicsi, profi játékhoz profi díjazás társul: a hivatalos versenyre a szervezők 25.000 dollárt szántak. Így nem túl meglepő, hogy az április 21-22-i Moszkvában megrendezésre került versenyre közel 250-en jelentkeztek.

Belecsöppentem egy mesébe

Játszanak a varázslók
Egy ilyen verseny nemcsak játék, hanem show is egyben. A játékosok számára fontos, ismert arcokkal találkozhatnak, bővíthetik lapjaik számát és gyarapíthatják értékes lapjaikat, tanulhatnak, ismerkedhetnek és bulizhatnak - ki-ki vérmérséklete szerint. A játékosok fiatalok, a 30 év felettiek már különleges lényeknek számítanak az asztaloknál.

Érdekes és hatásos látvány a több mint száz párt látni, ahogy két napon át játszanak. A játéknak természetesen van olyan szabályrendszere, melyet a versenyen kell használni: mindenki csak az előre elkészített paklijával játszhat (tehát csere nincs!), és egy menet legfeljebb egy óra hosszú lehet. Ennyi idő alatt kell két nyert játszmát elérnie a jobbiknak, szerencsésebbnek. A párokat az addigi eredmények, helyezések alapján számítógéppel sorsolták. Úgy a hatodik-hetedik körre kialakult az a közel 20 fős kemény mag, akik igazán profik: innentől kezdve az ő játékuk volt az igazán érdekes. A különösen izgalmas partikat külön asztalnál játszották, hogy a nézők is lássák, mi történik. És bizonyítandó, hogy egy-egy parti igazából egy-egy történet, mely két varázsló csatáját írja le, mindig volt egy pár, akinek a történetét folyamatosan jegyezték - ezzel a módszerrel már könyvet is írtak és adtak ki.

Varázslók
A versenyen 11 ország 241 versenyzője indult
6 fehérorosz, 1 kanadai, 1 dán, 2 észt, 3 francia, 3 német, 1 norvég, 208 orosz, 2 svéd, 11 ukrán, 3 amerikai

A győztesek:
1 Ryan Fueller (Kanada)
2 Iwan Tan (Németország)
3 Yuri Markin (Oroszország)
4 Antoine Ruel (Franciaország)

A 11 országból érkezett varázslók közös nyelve természetesen az angol (hiszen a lapok is angol nyelvűek, bár fel-feltűnt egy-egy japán nyelvű kártya is), így nem kellett külön tolmács az asztalokhoz. A játékosok igazi egyéniségek. Egy francia fiú egész kis állatsereglettel érkezett, plüssállatokból kis csapata vigyázta a szerencséjét. A lapok megkeverésének a technikája, az a mód, ahogy leraktak egy lapot az asztalra - mind jellemzett valakit, mind különbözött a többitől.

A második nap elejére már látszott, melyik 10 játékosból fog a győztes kikerülni. A nap végére ez is kiderült, és kanadai győztest ünnepelve bízhatott mindenki abban, hogy a Magic Grand Prix következő, olaszországi állomásán ő lesz a szerencsés győztes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!