Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hálózatépítés a virtuális városban

2003.11.03. 15:21
Amway-módszerekkel terített 3D-káprázat, sokfunkciós médiacenter falusi igényekhez igazítva, és a nagy multilevelmarketing-átverés Magyarország első virtuális városában. Kinek éri meg egy műholdon át letölthető virtuális település polgárává válni félmillió forintért? Az Index ezúttal is szkeptikus, vagy legalábbis a leplek csücskét rángatja.
"Virtuális város, a televízió és az internet találkozása egy forradalmian új technológia segítségével, ráadásul mindez a világon először csak itt, csak nekünk!" - harsogta a rövid reklámbrosúra, mi pedig azonnal a tények után vetettük magunkat, nem is sejtve, hogy egy nagyszabású multilevel marketing-összeesküvés nyomaira bukkantunk.

Az ufók szomszédságában

Etics Rt. Székháza
Pedig az Etics Rt. Székháza felé taxizva már gyanakodhattunk volna, hiszen a Központi Fizikai Kutatóintézet csillabérci telephelyén, a kísérleti atomreaktor tőszomszédságában több különös, létezésével a közgazdaság szabályait meghazudtoló cég tanyázik, így többek közt az, az Index hasábjain is bemutatott cég, amely antigravitációs hajtóművek és repülő csészealjak fejlesztésével foglalatoskodik.

A KFKI bejáratánál azonban legnagyobb meglepetésünkre nyoma sincs a titkos kutatóintézeteknél megszokott szigorú biztonsági eljárásoknak. A személyi igazolványunkat ugyan elkérik a portásfülkében szorongó őrző-védők, de közben fel sem pillantanak az általuk csak továbbképzési szakfolyóiratnak nevezett gyűrött pornóújságból.

Mindent tud

"Az Etics Metropolis technikai alapjait egy nyolcfunkciós házi médiacenter adja, amely egyszerre műholdvevő, rádió, mp3-lejátszó, nagysebességű internetkapcsolat, házimozirendszer, digitális felvevő, személyi számítógép és játékkonzol" -tudjuk meg a cég marketingigazgatójától Hoffmann Tamástól, miközben autójával a portától az Etics szocreál betonkockát formázó székháza felé tartunk.

Etics Metropolis
"A médiacenter segítségével jelenítjük meg a Metropolis elnevezésű virtuális, háromdimenziós várost, amelyben nem csak egymással találkozhatnak a felhasználók az általuk irányított virtuális karakterek, az Avatarok segítségével, de elintézhetik a nagybevásárlást, filmeket tölthetnek le, sőt akár tanulhatnak is" - teszi hozzá az igazgató, de ekkor már az irodaház kihalt folyosóin bolyongunk, üres irodák mellett suhanva el, majd megkerülünk egy elhagyatott recepciós pultot, és belavírozunk egy tárgyalóba.

Egyirányú kapcsolat

A tárgyalóasztal mellett ülve azután végre kiderül, hogy mi is rejtezik valójában a hangzatos "nyolc az egyben", illetve a "jövő virtuális városa" szlogenek mögött. Egy Pentium 4-es processzorral és 120 gigabájtos merevlemezzel felszerelt, divatos mini-pc-t kap majd az Etics Metropolis szolgáltatás előfizetője, persze monitor nélkül, mert hiszen a készüléket a televízióhoz kell csatlakoztatni. Mindehhez egy Astra műholdvevő társul, amivel nem csak televíziócsatornákat lehet fogni, de nagysebességű adatletöltésre is alkalmas.

A hardverek mellett a szolgáltatás legfontosabb összetevője a virtuális várost megjelenítő szoftver, aminek segítségével a felhasználók háromdimenziós környezetben barangolhatnak, magyarázza az igazgató. A szoftver egy képzeletbeli, ideális várost jelenít meg, amit svájci építészek segítségével terveztek magyar szakemberek. Metropolis különböző kerületeiben boltok, cégek képviseletei sorakoznak, de legnagyobb meglepetésünkre vallási negyedet is álmodtak az alkotók, a föld alá pedig vigalmi negyedet terveztek, virtuális örömlányokkal.

Marti Attila
A városban emellett mozi is található, ahonnan a tervek szerint különböző filmeket tölthetnek majd le a rendszer felhasználói, sőt az előzetes verziót próbálgatva mi egy on-line zeneboltba is betévedtünk. Mindezt a böngészőbe beépülő, háromdimenziós megjelenítést támogató plugin teszi lehetővé.

A televízióra kötött számítógép nagysebességű műholdas kapcsolaton keresztül tölti le a Metropolis megjelenítéséhez szükséges adatokat, vagy bármilyen internetes tartalmat. A feltöltés viszont nem része a szolgáltatásnak, vagyis az internetezéshez és a városban barangoláshoz is nélkülözhetetlen uploadot az előfizetőnek kell megoldania, egy ADSL-kapcsolat, GPRS-en át vagy más megoldással - tudjuk meg Marti Attila vezérigazgatótól.

Komoly befektetés

Vajon ki akar egy Quake-arénában bolyongva mikrohullámú sütőt, intim betétet vagy éppen rotációs ekét vásárolni, amikor az online boltokban sokkal egyszerűbben és gyorsabban beszerezhet mindent, nem is beszélve a sarki szupermarketről. A célközönségként megjelölt vidéki, számítástechnikában járatlan vásárlók hogyan fogják kezelni a sokfunkciós készüléket, ami azért valójában egy Windows XP alapú számítógép, és nem rendelkezik az eligazodást segítő "Filmet, de azonnal!" vagy "Vásárolj be hétvégére!" feliratú gombokkal. Ki bajlódik egy olyan internetkapcsolattal, amivel csak letölteni lehet? - fogalmazódnak meg bennünk a kételyek, de minden belénk szorul, mert a szolgáltatás döbbenetes üzleti megoldásaira terelődik a szó.

Tekintsen meg egy virtuálais farmot! (bardunge.com)
Az Etics Metropolis előfizetőinek 275 ezer forintért meg kell vásárolniuk a cég által kínált gépet, és azután havi 10-11 ezer forintot kénytelenek fizetni a barangolásért. Ha a virtualitás után sóvárgónak nincs 275 ezer forintnyi készpénze, elég ha csak 50 ezret csenget ki, viszont három éven át havi 15 ezer forintot kell fizetnie, ami összességében majd 600 ezres költség. Ráadásul a havidíj nem tartalmazza a számítógép részleteit, a cég papíron megtartja a gépeket, és két év alatt egyszerűen költségként leírja a törvényben meghatározott amortizációs hányadot.

Mindezért cserébe a felhasználó kap jó sok műholdas csatornát, persze leginkább kínai és üzbég nyelven, egyirányú, műholdas internetkapcsolatot, valamint jogot arra, hogy elkölthesse a pénzét a videótékában, a zeneboltban, vagy bármilyen, a rendszerhez csatlakozó boltban. Persze ha nincs hagyományos internetkapcsolata, akkor semmit sem ér az egész.

Hálózatépítés

Hogy mi ebben az üzlet? A cég persze minden internetes vásárlás után osztalékot kap, ráadásul még bérleti díjat is szed a város virtuális parcellái után, de a nagy pénz mégsem ebben van. Az Etics ugyanis nem költ tévéreklámokra, és elárusítópontokra, inkább multilevelmarketing-módszerekkel teríti az árut, azaz az Amwayhez vagy az Avonhoz hasonlóan jutalékért cserébe ügynököket toboroz, akik a saját barátaikra, szomszédjaikra vagy éppen a sógorukra próbálják majd rásózni a virtuális várost minden kiegészítőjével együtt.

Etics Plaza
Etics Plaza
"Eddig 5700-an jelentkeztek az Etics Metropolis forgalmazására, pedig az üzletkötőknek elő is kell fizetniük forradalmi szolgáltatásra" - mondja az ügyvezető, mi pedig gyors fejszámolásba kezdünk, és megállapítjuk, hogy ha minden tag hetente csak egy embert szervez be, akkor Metropolisnak pár hónapon belül minimum százezer lakója lesz.

Kihalt virtuális városok

Már persze ha sikerül eladni egy olyan szolgáltatást, aminek minden eleme kapható külön is, a "Hihetetlen innováció!" és a "Virtuális jövő!" címkék nélkül. Műholdas letöltést például a Matáv is árul Sky DSL néven, csomagtól függően körülbelül 13-16 ezer forintért, a virtuális várost pedig rengeteget találhatunk a neten, elég ha csak beütjük egy keresőbe a 3D platformot készítő német cég, a Blaxxun nevét. A szoftverrel számos háromdimenziós csevegő szobát meglátogathatunk, de például a francia Grenoble városka digitális útjain is sétálhatunk. Tömegre azonban ne számítsunk, a háromdimenziós chat nem olyan népszerű, mint a hagyományos csevegő oldalak, Grenoble-ban például többszöri próbálkozásunk ellenére még csak egy kanadai háztartásbelivel sikerült összefutnunk.

Az Etics vezetői bizakodnak a jövőben, reményeik szerint a Metropolis népszerű lesz a vidéki fiatalok körében. A beszélgetés alatt mindvégig csillog a szemük, mint a tizenéves kiskamaszoknak, amikor Verne-könyvet olvasnak, úgy mosolyognak, mint Orbán Viktor a Széchényi-terv meghirdetésekor. Persze igazán nagyot már nem bukhatnak, hiszen saját bevallásuk szerint eddig 170 milliót fektettek a projektbe, információink szerint pedig egy-egy leendő ügynöktől 30 ezer forintot kérnek majd az induláskor belépési díjként. Ez pedig 5700 betanított segédügynökkel számolva már szerény, egymillió forintos nyereséget eredményezhet.

Megállapodás, ami nincs
Az Etics vezetői azt állítják, hogy partnereik közt tudják az egyik legnagyobb hazai filmforgalmazót, amelynek csak egyetlen ügyfele, a Walt Disney járult volna hozzá ahhoz, hogy filmjeit letölthessék ügyfeleiknek. A filmforgalmazó cég azonban, mint vezetőjétől megtudtuk, csak szándéknyilatkozott egy éve. Arról volt szó, ha elindul a virtuális üzlet, visszatérnek a dologra, ám azóta az Etics nem kereste őket. Így az első hónapokban biztosan nem lesz semmi az online moziból, ami úgy működne, hogy letöltenék a felhasználók gépére a filmválasztékot, ezután fizetés ellenében lenne megnézhető a mozi.