Gerzson
-3 °C
2 °C

A láthatóvá tett zene

2001.09.26. 13:09
Aki még nem tartozik valamilyen értelmetlen szubkultúrához, de szeretne, és a lazítást csavarlazítás nélkül képzeli el, annak javaslom a "zenéből-kép" típusú meditációt. Winamp és Sonique vizualizációs seregszemlénk következik:
Winamp:

Milkdrop 0.99f

Milkdrop vs. B.L.I.M.
Ryan Geiss legfrissebb vizualizátora, a Milkdrop alig három hetes. A progi alfabetikusan fejlődött és dagadt a 0.99f verzióig, amelyben már 184 különböző rajzmód található. A Milkdrop beavatkozás nélkül, véletlenszerűen is jól elrajzolgat magában, de a szóköz billentyű ritmusos ütögetésével elérhetjük, hogy az ábrák a zenére váltsák egymást.

A program konfigurálható anélkül, hogy a teljes képernyős megjelenítést el kellene hagyni miatta. Ez főleg akkor izgalmas, ha két képernyővel operál valaki: ilyenkor az egyik képernyőn a konfig panel, a másikon pedig a vizualizáció fut.

A Milkdrop generációs előrelépés a műfajalapító Geiss pluginhez képest, amelyért Ryan Geisst a mai napig masszív tisztelet övezi. A Milkdrop utolsó verziója 261 kilobájt - a letöltés során készüljünk a legjobbra.

Honlap: www.nullsoft.com/free/milkdrop
Letöltés: download.index.hu (269 KB)

Epica

Epica vs. Roni Size
Rick Brewster (aka rolo) műve szintén friss: legújabb verziója augusztusban jött ki. Leginkább a hozzám hasonló fanatikus vizuálbuherátoroknak ajánlanám. Az Epica az a plugin, amelyben az ábrázolás minden elemét kontrollálhatjuk a billentyűzeten keresztül - a csillagok formájától, a háttérgyorsító mozgásának és forgásának irányáig. Külön felhívnám a figyelmet arra a szóköz billentyűhöz rendelt funkcióra, amelynek hosszas lenyomásával látványos színkavalkádot lehet a képernyőre égetni a dufta dramaturgiai csúcspontján.

A klasszikus diszkós színvilágú Epica ugyan elketyeg magában, ám egy kezelő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valóban villantson. Ennek fő oka, hogy a vizuális elemek korlátozott száma miatt alapvetően elég sivár képet mutat - viszont utolérhetetlen, ha valóban a ritmusváltásokhoz illeszkedő kunsztokat akarunk csinálni.

A plugin 430 kilobájt, és jó ha előre tudjuk: nem fut Win95 vagy NT alatt.

Honlap: www.zipcon.net/~rolo/Epica.html
Letöltés: download.index.hu (430 KB)

Psychosis

Psychosis vs. Steve Ballmer
A Psychosissal tavaly október óta szórakozhat az, aki megtalálta. Az Anthony Benbrook által készített dugasz kissé kilóg az itt tárgyalt vizualizációk közül, de annál izgalmasabb: a Psychosis nem pusztán rajzol, hanem mozgóképet manipulál. A program támogatja az Mpeg, Avi, és Mov tömörítést, illetve (megfelelő videokártya esetén) az élő videót. A különböző effektusokat (monokromizálás, basszusra szétrázott kép, tükrözések) a billentyűzetről kezelhetjük.

Azok számára, akik nem rendelkeznek különféle rövid és vicces digitalizált filmekkel, a Psychosis telepítője hat filmecskét tartalmaz, köztük egy Mandelbrot-halmaz animációt, illetve a hagyományos kanyonban repülést. Ezekkel együtt több, mint hat és fél megás letöltést kell vállalni egy jó kis pszichózisért.

Letöltés: download.index.hu (6660 KB)

Albedo v1.07

Albedo vs. Bacchara
Imad Jureidinivel valami történhetett, mert három éve nem frissíti az Albedo honlapját és magából az Albedóból sem készült újabb azóta. Pedig! Az Albedóból ugyan hiányzik a Geissre jellemző összefogott és megállíthatatlan képi nyomulás, azért van benne pár lélegzetelállító rajzolási mód. Ilyen például az a csillagmező, ami a zene ritmusára mozog úgy, mint egy óriási halraj. Ha az Albedo nem marad félbe, ma a legnagyobbak között lenne. Az egész összesen 65 kilobájt.

Honlap: members.tripod.com/albedoplugin
Letöltés: download.index.hu (61 KB)

Climax

Climax vs. Dinosaur Jr
Szergej Müller korai remekműve, minden kategóriában öt csilllagot kapott a Winamp oldalán. A legkorábbi, billentyűzetről konfigurálható darabok közé tartozik - de igazából nem érdemes hozzányúlni, mert attól mindig csak rondább lesz. A plugint jómagam közepesnek értékelem, mivel képileg semmi sújtósat nem produkál, ellenben az újabb rajzolási módok betöltésekor rendszeresen egy másodpercre megakad a kép. Telepítője 384 kilobájt - csak végső esetben töltsük le.

Honlap: www.stnd.de
Letöltés: download.index.hu (384 KB)

Acidspunk II

Acidspunk vs. Busta Rhymes
Soren Holstebroe vizualizátora öt csillagot kapott a szakmától és a közönségtől is a Winamp oldalán, akárcsak a Climax - ez a program legalább két olyan izgalmas trükköt tud, amit az eddig tárgyaltak közül egyik sem. Az egyik, hogy a kavargó fényjátékba gombnyomásra kiírja az épp forgó dal címét (pontosabban a fájl nevét). A másik, hogy opcionálisan megjeleníti a logóját - ez alapállapotban a magát Holstebroe-t ábrázolja, azonban a spunklogo.bmp felülírásával bármilyen más képet bejuttatjatunk a színviharba - és az jól néz ki.

Az előbb említett effekteket - amennyiben valakit zavar - ki is lehet iktatni, és a megfelelő gombokkal kiválóan lehet variálni a megjelenő képet különböző rezgő vonalak és csillagmezők ki-bekapcsolásával.

Az Acidspunk 187 kilobájt - ha jelen dolgozatomban lenne ár/teljesítmény rangsor, valószínűleg az elején állna ez a rokonszenves vizualizációs plugin.

Letöltés: www.winamp.com (187 KB)

Sonique:

Honto's Jazz vs. Hot Chocolate
A Sonique az mp3-játszók között a Winamp fő riválisának számít. Legszembeötlőbb sajátossága a Winampnál sokkal grafikusabb, esztétikusabb kezelőfelület. A Sonique lekerekített formái megnyugtatóak, ezzel szemben kezelése feleslegesen nyakatekert - legalább egy hét türelmes gyakorlás kell elsajátításához.

Az előnyök és hátrányok a vizualizáció terén kiegyenlítik egymást: a pluginek kiválogatása sokkal egyszerűbben a "," és a "." billentyűkkel történik (szemben a Winamppal, ahol a plugin leállítása után, ctrl-K leütése után külön ablakban szelektálhatunk). A képernyőfelbontást és a színmélységet vizualizáció futtatása közben is állíthatjuk. Kísérletezésünk hatásait F1 lenyomása után követhetjük figyelemmel, a képernyőn ilyenkor kiíródik a képfrissítési ráta - ha ezt sikerül 25-re feltornázni, már sínen vagyunk.

Acidspunk 2.14

Acidspunk vs. Aretha Franklin
Déja vu? Nem véletlen - Soren Holstebroe szorgalmas fickó és Winamp-Sonique kettősügynök. Pluginját - a Sonique-os vizualizációkra jellemzően - semmilyen módon nem lehet befolyásolni (se dalcím, se beúsztatott logó), de még így is a sokoldalú és élvezhető darabok közé tartozik. Alkalmazása egy-két CoR féle vizuáldugasszal és a pluginváltó billentyűk szorgalmas nyomogatásával még változatosabb látványt nyújt.

Letöltés: download.index.hu (130 KB)

CoR

Aorta vs. Aphex Twin
Robert Wenzel, frankó hackernevén CoR, életében nem csinált egy valamirevaló vizualizációt - de szóljatok rám, hogy igazságtalan vagyok. A CoR által írott pluginek rendszerint egyetlen effektről szólnak. Munkái közül elsősorban az Explosionst, és az Aortát emelném ki. Előbbi egy oldskool tűzijátékos mutatvány: fényes robbanások a zene ritmusára. Utóbbi egy háromdimenziós száguldás: pirinyó csillagok utaznak egy végtelen csőrendszerben.

A Wenzel-féle rajzolók közül külön ajánlanám a Spec'n'Hopp-ot, amelyben pirinyó egylábú fénylények ugrálnak egy három dimenziós spektrumanalizátor előtt. Ez egy hihetetlenül buta vizualizáció, valamiért mégis képes hosszasan figyelni az ember.

Letöltés: CoR's Explosions 1.4 (62 KB), CoR's Aorta 1.0 (62 KB)

Honto

Honto pluginjei a Sonique-osok körében arról ismertek, hogy rendkívül jól mozognak a zenével. A közvélekedést ezúton mindkét fő művel, a Jazzel és a Space Thinggel kapcsolatban megerősítem. Két szépen mozgó vizualizátorról van szó. A főbb hátrányok: a minden indításkor megjelenő undorító logó, illetve a Space Thing elviselhetetlenül gusztustalan "mindent bele" színvilága.

Honlap: www.honto.com
Letöltés: Honto's SpaceThing 2.3 (82 KB), Honto's Jazz (66 KB)

Smear

Smear vs. Plump DJ's
A sokat dicsért Smeart két figura, Mykel és Xplo írta, azzal a kimondott szándékkal, hogy legyen G-Force Sonique-ra is. A honosítás sikeresnek mondható, így már a Winamp-gyűlölők is nézhetnek minőségi vizualizátort. Az egyetlen dolog, ami fáj, hogy a Smear példaképénél csak eggyel kisebb felbontásban képes nézhető sebességgel mozogni. Inkább az Acidspunk.

Letöltés: download.index.hu (106 KB)