Erik, Alexandra
EUR 385,41 Ft
USD 365,77 Ft
11 °C
23 °C

Vízjellel védhető a rádióadás

2003.02.02. 15:06
Az integrált publikációs és informatikai rendszerek Fraunhofer intézete (IPSI) szerint már nincs akadálya annak, hogy digitális vízjelet kapjanak a rádióadások.
Az IPSI egy Darmstadtban működő kis helyi rádióadó, a RaDar segítségével vizsgálta, milyen hatással jár, ha az adást különböző erősségű vízjellel jelölik meg.

Ennek során az intergált kapcsolók Fraunhoer intézete (IIS) egyik algoritmusát és az IPSI egyik fejlesztését alkalmazták. A mélyen beágyazott vízjeleket 100 százalékosan ki lehetett ismét olvasni.

A nem hallható digitális jelek az esetek többségében szintén átvészelték a rádióátvitelt, és egy FM-kártyával ellátott, speciális programot futtató noteszgéppel ismét ki lehetett olvasni.

"A kísérlet legfontosabb célja az volt, hogy bebizonyítsuk: a rádióadásokat műszakilag lehetséges vízjellel megjelölni" - jelentette ki a pte hírügynökségnek Michael Kip, az IPSI szóvivője.

A vízjeleket a meglévő technológiák alkalmazásával ki lehet olvasni a rádió- vagy a tévéadások hangfelvételeiből. Ezzel a rendszer elég olcsó ahhoz, hogy a kis szerkesztőségekben is alkalmazzák.

A vízjel kiegészítő információkat is hordozhat, például bele lehet fűzni az adó és a művész nevét, anélkül, hogy a hangminőség hallható módon megváltozna.

A technológia alkalmazási lehetőségei sokrétűek. Például egyszerű eszköze lehet az felvételek ellenőrzésének, és a rádióban elhangzó reklámok pontos nyilvántartásának.

Az IPSI a rendszert részletesen bemutatja a CeBIT-en.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét