Olivér
5 °C
8 °C

Peter Jacksonnal erősít a Microsoft a konzolháborúban

2006.09.28. 16:30
A PlayStation 3 még nem jelent meg, de a nagy rivális, a következő generációs játékkonzolok piacán nagyjából egyéves előnnyel induló Microsoft már a második show-t rendezhette az Xbox 360-nak. A barcelonai X06 tovább erősítette azt a népszerű véleményt, miszerint nem lesz könnyű dolga a Sonynak a konzolháborúban.

A 2001 óta évente megrendezett "X" show a Microsoft játékrészlegének színes-szagos kiállítása, ízelítő a karácsonyi játékkínálatból és a következő év szórakoztató szoftvereiből. A tavalyi X05-ön a redmondi cég még csak néhány programmal mutathatta meg, mit tud az éppen debütáló Xbox 360, de idén a minőség mellett a mennyiség is meggyőző volt.

Jackson új terepen

A szerdán és csütörtökön lezajlott show legnagyobb durranása kétségkívül Peter Jackson bejelentése volt. A Gyűrűk Ura-trilógia és a King Kong rendezője megszokott forgatókönyvírójával, Fran Walshsal együtt két játéksorozatra írt alá szerződést a Microsoft Game Studiosszal.

Mindkét program Xbox 360-ra készül, és az Xbox Live többjátékos szolgáltatást is kihasználják majd. Az egyikről a játékstúdió vezetői azt is elárulták, hogy a népszerű Halo univerzumában fog játszódni (de semmi köze nem lesz sem a készülő Halo 3-hoz, sem a Halo Warshoz, sem a Halo filmhez).

"Mozis szakemberként nyilvánvaló számomra, hogy az Xbox 360 az a színpad, ahol a történetmesélés úgy működhet, mint egy filmen, csak éppen interaktívan" - kommentálta a filmrendező a bejelentést. Jacksonék a játékprojektek kedvéért egy új fejlesztőcéget is megalapítottak Wingnut Interactive néven.


Nézegesse a jövő játékait!

A show legjobbjai

Hardverújdonságok nem szerepeltek az X06-on (az illetékesek csak azt a hírt erősítették meg, hogy a konzolhoz csatlakoztatható HD-DVD meghajtó novembertől 200 dolláros áron lesz elérhető Amerikában), Xbox 360-ra készülő játék annál több.

Szerkesztőségünk egyik kedvence, az Assassin's Creed megmutatja majd, mennyit fejlődött a játékipar a legutóbbi Prince of Persia epizód óta. A program főhőse egy bérgyilkos-módszerekkel dolgozó középkori szekta tagja, akinek a harmadik keresztes háború idején akad némi dolga. A játék látványvilága egészen döbbenetes, filmszerű jeleneteire pedig bérgyilkosunk változatos mozgástára és a karakterek mesterséges intelligenciája teszi fel a koronát.

A másik nagy sikervárományos szerintünk a Bioshock. A System Shock 1-2 alkotóinak új first person shootere technikailag is rendben van (különösen a játék fizikamodellezése és vízeffektjei), de hangulatával nyerte el igazán a tetszésünket. Elhagyatott, víz alatti város, génmanipulált ellenfelek, hullarabló kisgyerekek, őket védelmező, gólemszerű szerkezetek, és persze rengeteg, játékban eddig még nem látott ötlet - mi kell még? Talán csak egy tizennyolcas karika, és némi vérnyomáscsökkentő az ijedősebb játékosoknak.

Csúcstechnika és retro

A többszemélyes akciójátékok megszállottjai is örülhetnek. A világháborús rohamok rajongói már novemberben gyötörhetik a harmadik Call of Duty-t, a fiktív környezetek kedvelői pedig ezzel egy időben eshetnek neki a Gears of Warnak. A láncfűrész nem rendeltetésszerű használata garantálva.

A Tom Clancy nevével fémjelzett Rainbow Six: Vegas túszmentéseiben kipróbálhatjuk majd napjaink katonai csúcstechnikáját, és a Splinter Cell főhőse, Sam Fisher szuperkém is visszatér a Double Agent alcímet viselő folytatásban. A japán stílusú akciók őrültjeinek sem kell várniuk a PS3 megjelenéséig: a Lost Odyssey-ben minden toposz megtalálható az alapvető fizikai törvényeknek nem engedelmeskedő, óriási kardoktól kezdve a bizarr gépezeteken át a heroikus, monumentális csatákig.

A könnyedebb műfajok is képviseltették magukat a kiállításon. A Banjo-Kazooie 3-mal egy Nintendós platformjáték-széria igazol át a Microsofthoz, a Dead Or Alive: Xtreme 2-ben pedig tengerparton visítozó, lenge öltözetű lányokat csodálhatnak meg több sportágban azok, akik erre gerjednek. Az autóversenyek szerelmesei várhatnak a Project Gotham Racing 4-re, de a GTA-hoz is érkezik új epizód. Végül, a retro jegyében két régi kedvenc, a Sensible Soccer és a Doom is letölthető lesz az Xbox Live Arcade szolgáltatásán keresztül - ez utóbbival osztott képernyőn és kooperatív módban is küzdhetünk majd.


Nézegesse a jövő játékait!

Sony a túlerő ellen

Ezzel még korántsem teljes az X06-on bejelentett vagy bemutatott játékok listája, és ezúttal a programot jelentős részét működés közben is láthatta a közönség - sőt, néhányat ki is próbálhatott. Az eladott Xbox 360-ak száma mostanra szinte biztosan elérte az ötmilliót, ami azt jelenti - és a szoftverkínálat is ezt támasztja alá -, hogy jól dübörög a Microsoft játékgépezete.

Kérdés, a Sony fel tudja-e majd venni ezt a félelmetes tempót, és képes lesz-e olyan kaliberű nevekkel előhozakodni, mint Peter Jackson. Mivel a PlayStation 3-ra készülő játékok közül eddig szinte mindegyikből csak renderelt animációkat láthattunk, egyre inkább kételkedünk ebben. Már csak hetek vannak hátra a háborúig, amiben a Microsoft nyomasztó fölénnyel indul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?