Peter Jacksonnal erősít a Microsoft a konzolháborúban

2006.09.28. 16:30
A PlayStation 3 még nem jelent meg, de a nagy rivális, a következő generációs játékkonzolok piacán nagyjából egyéves előnnyel induló Microsoft már a második show-t rendezhette az Xbox 360-nak. A barcelonai X06 tovább erősítette azt a népszerű véleményt, miszerint nem lesz könnyű dolga a Sonynak a konzolháborúban.

A 2001 óta évente megrendezett "X" show a Microsoft játékrészlegének színes-szagos kiállítása, ízelítő a karácsonyi játékkínálatból és a következő év szórakoztató szoftvereiből. A tavalyi X05-ön a redmondi cég még csak néhány programmal mutathatta meg, mit tud az éppen debütáló Xbox 360, de idén a minőség mellett a mennyiség is meggyőző volt.

Jackson új terepen

A szerdán és csütörtökön lezajlott show legnagyobb durranása kétségkívül Peter Jackson bejelentése volt. A Gyűrűk Ura-trilógia és a King Kong rendezője megszokott forgatókönyvírójával, Fran Walshsal együtt két játéksorozatra írt alá szerződést a Microsoft Game Studiosszal.

Mindkét program Xbox 360-ra készül, és az Xbox Live többjátékos szolgáltatást is kihasználják majd. Az egyikről a játékstúdió vezetői azt is elárulták, hogy a népszerű Halo univerzumában fog játszódni (de semmi köze nem lesz sem a készülő Halo 3-hoz, sem a Halo Warshoz, sem a Halo filmhez).

"Mozis szakemberként nyilvánvaló számomra, hogy az Xbox 360 az a színpad, ahol a történetmesélés úgy működhet, mint egy filmen, csak éppen interaktívan" - kommentálta a filmrendező a bejelentést. Jacksonék a játékprojektek kedvéért egy új fejlesztőcéget is megalapítottak Wingnut Interactive néven.


Nézegesse a jövő játékait!

A show legjobbjai

Hardverújdonságok nem szerepeltek az X06-on (az illetékesek csak azt a hírt erősítették meg, hogy a konzolhoz csatlakoztatható HD-DVD meghajtó novembertől 200 dolláros áron lesz elérhető Amerikában), Xbox 360-ra készülő játék annál több.

Szerkesztőségünk egyik kedvence, az Assassin's Creed megmutatja majd, mennyit fejlődött a játékipar a legutóbbi Prince of Persia epizód óta. A program főhőse egy bérgyilkos-módszerekkel dolgozó középkori szekta tagja, akinek a harmadik keresztes háború idején akad némi dolga. A játék látványvilága egészen döbbenetes, filmszerű jeleneteire pedig bérgyilkosunk változatos mozgástára és a karakterek mesterséges intelligenciája teszi fel a koronát.

A másik nagy sikervárományos szerintünk a Bioshock. A System Shock 1-2 alkotóinak új first person shootere technikailag is rendben van (különösen a játék fizikamodellezése és vízeffektjei), de hangulatával nyerte el igazán a tetszésünket. Elhagyatott, víz alatti város, génmanipulált ellenfelek, hullarabló kisgyerekek, őket védelmező, gólemszerű szerkezetek, és persze rengeteg, játékban eddig még nem látott ötlet - mi kell még? Talán csak egy tizennyolcas karika, és némi vérnyomáscsökkentő az ijedősebb játékosoknak.

Csúcstechnika és retro

A többszemélyes akciójátékok megszállottjai is örülhetnek. A világháborús rohamok rajongói már novemberben gyötörhetik a harmadik Call of Duty-t, a fiktív környezetek kedvelői pedig ezzel egy időben eshetnek neki a Gears of Warnak. A láncfűrész nem rendeltetésszerű használata garantálva.

A Tom Clancy nevével fémjelzett Rainbow Six: Vegas túszmentéseiben kipróbálhatjuk majd napjaink katonai csúcstechnikáját, és a Splinter Cell főhőse, Sam Fisher szuperkém is visszatér a Double Agent alcímet viselő folytatásban. A japán stílusú akciók őrültjeinek sem kell várniuk a PS3 megjelenéséig: a Lost Odyssey-ben minden toposz megtalálható az alapvető fizikai törvényeknek nem engedelmeskedő, óriási kardoktól kezdve a bizarr gépezeteken át a heroikus, monumentális csatákig.

A könnyedebb műfajok is képviseltették magukat a kiállításon. A Banjo-Kazooie 3-mal egy Nintendós platformjáték-széria igazol át a Microsofthoz, a Dead Or Alive: Xtreme 2-ben pedig tengerparton visítozó, lenge öltözetű lányokat csodálhatnak meg több sportágban azok, akik erre gerjednek. Az autóversenyek szerelmesei várhatnak a Project Gotham Racing 4-re, de a GTA-hoz is érkezik új epizód. Végül, a retro jegyében két régi kedvenc, a Sensible Soccer és a Doom is letölthető lesz az Xbox Live Arcade szolgáltatásán keresztül - ez utóbbival osztott képernyőn és kooperatív módban is küzdhetünk majd.


Nézegesse a jövő játékait!

Sony a túlerő ellen

Ezzel még korántsem teljes az X06-on bejelentett vagy bemutatott játékok listája, és ezúttal a programot jelentős részét működés közben is láthatta a közönség - sőt, néhányat ki is próbálhatott. Az eladott Xbox 360-ak száma mostanra szinte biztosan elérte az ötmilliót, ami azt jelenti - és a szoftverkínálat is ezt támasztja alá -, hogy jól dübörög a Microsoft játékgépezete.

Kérdés, a Sony fel tudja-e majd venni ezt a félelmetes tempót, és képes lesz-e olyan kaliberű nevekkel előhozakodni, mint Peter Jackson. Mivel a PlayStation 3-ra készülő játékok közül eddig szinte mindegyikből csak renderelt animációkat láthattunk, egyre inkább kételkedünk ebben. Már csak hetek vannak hátra a háborúig, amiben a Microsoft nyomasztó fölénnyel indul.  • Hírek
  • Hírek