Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Bertelsmann ellen fordul a többi kiadó?

2002.09.30. 08:50
Négy nagy amerikai kiadó azt mérlegeli, hogy pert indítanak kiadótársuk, a BMG anyavállalata ellen, mert hosszú hónapokig életben tartotta a Napstert. Lassan bizonyítottá válik, hogy a német konszern pénzét nem csak a legális kínálat kiépítésére, hanem részben az illegális szolgáltatások fenntartására fordították. Eközben a kiadók egyre fogyaszthatóbb saját online zeneboltot rendeznek be, a Warner például már egy dollárért a felhasználó után dobná a számait.
Az amerikai nagy zenei kiadók az azóta becsődölt Napster online zenebörzének tulajdonított kárukat a Bertelsmann konszernen hajtanák be. A Los Angeles Times értesülései szerint a négy nagy amerikai kiadó (Warner Music Group, Sony, EMI és a Universal Music) azt mérlegeli, hogy pert indítanak kiadótársuk, a BMG anyavállalata ellen.

Az erre vonatkozó döntést egy hónapon belül meghozzák. A per indításának esélye a lap értesülései szerint nagyobb mint 50 százalék. Mindenekelőtt az Universal Music és az EMI kardoskodik a per mellett.

Árulkodó bizonyítékok

A Bertelsmann mintegy 90 millió dollárt fektetett a Napster cserebörzébe. A Bertelsmann korábbi első embere, Thomas Middelhoff a szolgáltatást legális zenei portállá kívánta kiépíteni. A LA Times szerint a Napster elleni felszámolási eljárásban most olyan bizonyítékok kerültek elő, miszerint a Napsterre a korábban feltételezettnél nagyobb volt a Bertelsmann befolyása.

Ezen kívül a német konszern pénzét nem csak a legális kínálat kiépítésére, hanem részben az illegális szolgáltatások fenntartására fordították. Az ügy a Bertelsmannak a legrosszabb esetben egymilliárd dollárjába is belekerülhet.

Nyolc hónap volt a haladék

A Napstert 1999-ben alapították, és ezzel kezdődött az internetes P2P technológia térhódítása. A népszerűsége csúcspontján több millió felhasználó vette igénybe a szolgáltatást, hogy az azóta mindennapossá vált MP3 formátumban zeneszámokat töltsön le a merevlemezére.

A zenei ipar ebben viszont nem internetes csereberét, hanem szerzői jogi kalózkodást látott, és tönkreperelte a Napstert. A kiadók vádja most az, hogy a Bertelsmann segítségével a Napster nyolc hónappal tovább maradhatott a világhálón.

A Warner lehetővé teszi a korlátlan letöltést

A Warner Music Group azt tervezi, hogy a zeneszámait korlátok nélküli letöltésre kiteszi az internetre. A több mint 30 ezer számot a RioPort.com online kereskedőcégen keresztül kínálják majd.

A LA Times értesülései szerint egy-egy szám a vártnál sokkal kisebb, 99 cent és 1,5 dollár közti összegért lesz hozzáférhető. A Warner ezzel a konkurensei, a Sony és az Universal Music bejelentésére reagál, miszerint az utóbbiak repertoárjából a zenekedvelők online kereskedőkön keresztül válogathatnak.

Korlátlanul CD-re írható

A RioPort.com terjesztői hálózata többek közt magába foglalja például a BestBuy.com, MTV.com és a HP.com weboldalát. A letöltések gyakorlatilag korlátlanok lesznek. A számokat ugyan ellátják elektronikus zárakkal (digitális vízjel), de minden további nélkül fel lehet írni őket egy hagyományos CD-re.

A LA Times szerint a Warner azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozzon minden számot, melynek szerzői joga felett rendelkezik. Ez azt jelenthetné, hogy a számaik digitális jogát megtartó popsztárokat, például Madonnát, nem érinti a lépés.

A Warner fut a többiek után

Az ügyfelek érdektelenségébe buktak bele a zenei ipar mostanáig tett online próbálkozásai, mint a MusicNet és a Pressplay. Ennek alapvetően három oka van: a számok túl magas ára, kis választék, és túlzott korlátozások, amelyek kizárják a más formátumba vitelt, és a másolatok készítését.

A Warner már májusban megkezdte a számok online értékesítését. Akkor nagy kiadóként elsőként dobott piacra egy számot kizárólag MP3 formátumban. Azóta viszont a Sony és az Universal Music az online értékesítés tekintetében már lekörözték a Warnert.