Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A Bertelsmann ellen fordul a többi kiadó?

2002.09.30. 08:50
Négy nagy amerikai kiadó azt mérlegeli, hogy pert indítanak kiadótársuk, a BMG anyavállalata ellen, mert hosszú hónapokig életben tartotta a Napstert. Lassan bizonyítottá válik, hogy a német konszern pénzét nem csak a legális kínálat kiépítésére, hanem részben az illegális szolgáltatások fenntartására fordították. Eközben a kiadók egyre fogyaszthatóbb saját online zeneboltot rendeznek be, a Warner például már egy dollárért a felhasználó után dobná a számait.
Az amerikai nagy zenei kiadók az azóta becsődölt Napster online zenebörzének tulajdonított kárukat a Bertelsmann konszernen hajtanák be. A Los Angeles Times értesülései szerint a négy nagy amerikai kiadó (Warner Music Group, Sony, EMI és a Universal Music) azt mérlegeli, hogy pert indítanak kiadótársuk, a BMG anyavállalata ellen.

Az erre vonatkozó döntést egy hónapon belül meghozzák. A per indításának esélye a lap értesülései szerint nagyobb mint 50 százalék. Mindenekelőtt az Universal Music és az EMI kardoskodik a per mellett.

Árulkodó bizonyítékok

A Bertelsmann mintegy 90 millió dollárt fektetett a Napster cserebörzébe. A Bertelsmann korábbi első embere, Thomas Middelhoff a szolgáltatást legális zenei portállá kívánta kiépíteni. A LA Times szerint a Napster elleni felszámolási eljárásban most olyan bizonyítékok kerültek elő, miszerint a Napsterre a korábban feltételezettnél nagyobb volt a Bertelsmann befolyása.

Ezen kívül a német konszern pénzét nem csak a legális kínálat kiépítésére, hanem részben az illegális szolgáltatások fenntartására fordították. Az ügy a Bertelsmannak a legrosszabb esetben egymilliárd dollárjába is belekerülhet.

Nyolc hónap volt a haladék

A Napstert 1999-ben alapították, és ezzel kezdődött az internetes P2P technológia térhódítása. A népszerűsége csúcspontján több millió felhasználó vette igénybe a szolgáltatást, hogy az azóta mindennapossá vált MP3 formátumban zeneszámokat töltsön le a merevlemezére.

A zenei ipar ebben viszont nem internetes csereberét, hanem szerzői jogi kalózkodást látott, és tönkreperelte a Napstert. A kiadók vádja most az, hogy a Bertelsmann segítségével a Napster nyolc hónappal tovább maradhatott a világhálón.

A Warner lehetővé teszi a korlátlan letöltést

A Warner Music Group azt tervezi, hogy a zeneszámait korlátok nélküli letöltésre kiteszi az internetre. A több mint 30 ezer számot a RioPort.com online kereskedőcégen keresztül kínálják majd.

A LA Times értesülései szerint egy-egy szám a vártnál sokkal kisebb, 99 cent és 1,5 dollár közti összegért lesz hozzáférhető. A Warner ezzel a konkurensei, a Sony és az Universal Music bejelentésére reagál, miszerint az utóbbiak repertoárjából a zenekedvelők online kereskedőkön keresztül válogathatnak.

Korlátlanul CD-re írható

A RioPort.com terjesztői hálózata többek közt magába foglalja például a BestBuy.com, MTV.com és a HP.com weboldalát. A letöltések gyakorlatilag korlátlanok lesznek. A számokat ugyan ellátják elektronikus zárakkal (digitális vízjel), de minden további nélkül fel lehet írni őket egy hagyományos CD-re.

A LA Times szerint a Warner azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozzon minden számot, melynek szerzői joga felett rendelkezik. Ez azt jelenthetné, hogy a számaik digitális jogát megtartó popsztárokat, például Madonnát, nem érinti a lépés.

A Warner fut a többiek után

Az ügyfelek érdektelenségébe buktak bele a zenei ipar mostanáig tett online próbálkozásai, mint a MusicNet és a Pressplay. Ennek alapvetően három oka van: a számok túl magas ára, kis választék, és túlzott korlátozások, amelyek kizárják a más formátumba vitelt, és a másolatok készítését.

A Warner már májusban megkezdte a számok online értékesítését. Akkor nagy kiadóként elsőként dobott piacra egy számot kizárólag MP3 formátumban. Azóta viszont a Sony és az Universal Music az online értékesítés tekintetében már lekörözték a Warnert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!