Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Zsebzene

2001.01.03. 17:10
Tovább gyarapodott a digitális szórakoztatóelektronika: hordozható mp3-lejátszót mutatott be az Intel és a First International Digital, továbbá megjelent egy DJ, aki szoftver.
A Pocket Concert nevű modellel nem kisebb spíler nyomult be az egyre népesebb digitális zenei piacra, mint maga az Intel.

Pocket Concert
MP3-lejátszójának különös ismertetőjegye a 128 megabyte-os flash memória. A Pocket Concert ezzel kétszer annyi zenét képes tárolni, mint a piacon jelenleg kapható táposabb társai, ami konkrétan négy óra játékidő. A tárgy ennek megfelelően kétszer annyiba - háromszáz dollárba - kerül, mint egy mezei mp3-lejátszó, de további hatvan dollárt is rá lehet költeni: ezért cserében hordtáska, újratölthető akku, és autómagnó-csatlakozó is jár.

Az Intel egyébként nem újonc az elektronikus gizmók terén: 1999 óta webkamerát, drótnélküli billentyűzetet és egeret is gyártanak. A Pocket Concertre a lassuló PC-eladások miatt van szükségük: kevesebb számítógépbe kevesebb processzor kell.

A digitális szórakoztatóelektronika viszont csak most fog virágba borulni. Az IDC prognózisa szerint az mp3-lejátszóból a tavaly eladott 1,3 millió készülékkel szemben 2003-ban 6,7 milliót vesznek majd világszerte.

Zsebkaraoke

Irock 680
A várhatóan robbanásszerűen növekedő keresleti oldal egy kisebb, nótás kedvű szeletét célozza meg a Motorola (közeli) leányvállalat First International Digital (hogy magyarul is élvezhessük ízes és ötletes nevét: Első Nezetközi Digitális) Irock 680 típusnevű lejátszója.

Az Irock 680 az mp3 fájlokon kívül a Songdog Network által fejlesztett mp3i formátumot is le tudja jászani. Ez utóbbi nem más mint az mp3-interaktív, amely a zenén kívül a hozzá passzoló dalszöveget is tartalmazza. Igen, kitalálták: az Irock egy karaoke mp3-lejátszó. Szerencsére hordozható is, így tehát segítségével bárhol bohócot csinálhatunk magunkból, amennyiben sikerül felhajtanunk az ehhez szükséges mp3i fájlokat.

Az Irock meglepő módon pont annyiba kerül, mint a Pocket Concert, viszont csak 64 mega RAM van benne és a karaokézáshoz szükséges dolgok: beépített mikrofon, dupla fülhallgató dugalj közös énekléshez, USB-port.

ZsebDJ

Közvetett módon a digitális szórakoztatás témakörébe vág az a különös kísérlet, amelyet Dave Cliff hajtott végre egy népszerű londoni diszkóban.

Dave Cliff, a lemezlovasok réme
Dave Cliffről tudni szükséges, hogy amikor nem tanít mesterséges intelligenciát (AI) az MIT-n, akkor lemezlovas (DJ). E két kedvenc elfoglaltságát egyesítette, amikor írt egy DJ-szoftvert, amelyet DJ Jesse Rose fellépésén próbált ki az embereken.

A DJ és a szoftver 30-30 perces blokkot kevert ugyanazokból az alapokból, a szorgos Cliff pedig körbekérdezte a jelenlévőket. A hetvenkét tagú közönség harmada nem tudta megkülönböztetni a gép-DJ-t az embertől, másik harmadának ez sikerült, a többiek pedig beájultak. A profi DJ-kből álló szakmai zsűri viszont egyetlen esetben sem tévedett a DJ személyével kapcsolatban.

"A próba király volt, de nem hiszem, hogy egy szoftver veszélyeztetné a munkámat" - mondta Rose. "Úgy keversz, mint Kaszparov a Deep Blue ellen" - válaszolta a szoftver.