Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Ne paráználkodjál a weben!

2008.09.30. 12:11
Hat nap után még az Úr is megpihent, és a bloggerek is jobban tennék, ha követnék példáját. A brit Evangéliumi Szövetség reagált az információs társadalom kihívásaira, és kiadta a Tízparancsolat 2.0-t. Nem kőtáblán, csak a neten.

A brit Evangéliumi Szövetség (Evangelical Alliance) megelégelte a blogoszférában uralkodó áldatlan állapotokat, a meggondolatlan posztolgatást, álnéven kommentelgetést, felelőtlen kopipésztelgetést, és a múlt héten megrendezett londoni Godblogs konferencián kiadta az ószövetségi alapokon nyugvó blogger-tízparancsolatot. Íme:

1. Ne rendeld blogodat önnön integritásod fölé.
2. Ne teremts bálványt a blogodból.
3. Ne élj vissza nickneveddel, és ne bűnözz az anonimitás leple alatt.
4. Tiszteld az Úr napját, és hetente egy napon tartózkodj a blogolástól.
5. Bloggertársaidat tenmagadnál is többre tartsd, és ne nagyítsd fel az ő hibáikat.
6. Ne bántsd mások becsületét, jó hírét és érzéseit.
7. Ne paráználkodjál gondolatban a weben.
8. Ne lopd el a másik által létrehozott tartalmat.
9. Ne tanúskodj hamisan bloggertársad ellen.
10. Felebarátod sikeres blogját ne kívánd. Elégedj meg azzal, ami a tiéd.

A Tízparancsolat 2.0-át megfogalmazó szövetséget 1846-ban alapították, és az evangéliumi keresztény egyházak legnagyobb gyűjtőszervezetének tartja magát. A szövetség egyik vezetője, dr. Krish Kandiah, a Londoni Teológiai Főiskola munkatársa maga is blogol, épp egy éve, de mint a szervezet webszájtján írja, egy esős napon azon kapta magát, hogy baj van: igyekszik mihamarabb kitenni a posztokat, még mielőtt átgondolta volna, mit is akar mondani, és az milyen károkat okozhat.

Így aztán hittársaival, köztük egy nyolcvanas éveiben járó nénivel, különböző tagegyházak lelkészeivel, egy online karikaturistával, néhány teológussal és egy tinédzserrel nekiültek, hogy a bibliai Tízparancsolat és szövetség másfél évszázada változatlan alapelveire támaszkodva megalkossák a 2.0-s verziót.

"A folyton változó információs korban életbölcsességre van szükségünk, és Isten a bölcsességet a Biblia által közvetíti kultúránkba, minden területen, a társadalmi igazságosságtól a közösségi hálózatokig" - nyilatkozta Kandiah az ABC Newsnak.

De választ lehet-e adni a web 2.0 minden kihívására összesen tíz parancsolatban? Szavazzon!