Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Levédik a Web 2.0-t?

2006.05.30. 11:15
A Web 2.0-t kitaláló Tim O'Reilly és partnercége, a CMP Media az Egyesült Államokban és Európában is bejegyeztetné a kifejezést, és ennek első jeleként felszólító levélben támadt egy ír szervezőre. A bloggerek kikeltek a lépés ellen - szerintük a Web 2.0 olyannyira elterjedt, hogy a fogalmat képtelenség jogi eszközökkel védeni.

Fenyegető levélben szólított fel az amerikai CMP Media egy ír konferenciaszervezőt, hogy álljon el a Web 2.0 név használatától. A CMP azt állítja, hogy az egyre szélesebb körben használt fogalmat ügyfele, a szakkönyvkiadóként és később rendezvényszervezőként elhíresült Tim O'Reilly használta először, ezért másnak nincs joga Web 2.0 néven konferenciát szervezni.


O'Reilly, a feltaláló
"A CMP ezúton követeli, hogy haladéktalanul fejezzék be a Web 2.0 elnevezés rendezvénynévként való használatát, és tartózkodjanak védjegyünk további használatától" - állt az ír IT@Cork szervezethez írott, május 25-én kelt levélben. A CMP egyúttal azt is követeli, hogy az ír szervezők tíz napon belül írásban biztosítsák őket arról, hogy nem használják a Web 2.0-t a konferencia elnevezésében, és hogy később is tartózkodnak annak említésétől.

A levél nyilvánosságra kerülése után kibontakozó vitában kiderült: az O'Reilly Media és a CMP azon munkálkodik, hogy levédesse a Web 2.0 elnevezést. Az amerikai jog ugyanis lehetőséget ad arra, hogy ne csak termékre jegyezzenek be védjegyet (trademark) hanem szolgáltatásra is (service mark). A nevet a CMP nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is levédetné.

A bloggerek tiltakoznak

A felszólító levél hangos tiltakozást váltott ki a Web 2.0-ás közösségből: a többség kikelt a próbálkozás ellen, mondván, a kifejezés olyannyira elterjedt, hogy azt már képtelenség kisajátítani, sőt jogi eszközökkel védeni - annak ellenére, hogy a Web 2.0-át először valóban O'Reilly-ék használták a netes közösségi szolgáltatások és alkalmazások megnevezésére. Ráadásul, mondják a Web 2.0 proponensei, a levédetéssel O'Reilly épp saját koncepciójával ellentétes dolgot művel: a nyílt szabványok, a közös tartalom terjesztése helyett rá akarja tenni a kezét a területre, és kisajátítaná azt, ami mára közkinccsé vált.

A Tim O'Reilly-ék tudtával-beleegyezésével akciózó CMP az ír rendezvény ügyében végül meghátrált, erre az egy alkalomra: beleegyezett a június 8-i Web 2.0-s konferencia megtartásába, de figyelmeztette a szervezőket, hogy ez az utolsó alkalom, amikor ilyen engedékeny.

A vitában elhangzott ellenvélemény is: Chris Anderson, a Wired magazin főszerkesztője Paul Kedrosky blogján, az Infectious Greed-en megvédte O'Reilly-t, mondván, a Web 2.0-t Tim O'Reilly használta először azokra a vállalkozásokra és üzleti gyakorlatra, amelyek a társas alkotásra és a nyílt szabványokra épülnek. "[O'Reilly] találta ki a fogalmat - miért ne védethetné le?" - kérdi Anderson egy az IG-n posztolt kommentben.