Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudni, mitől őrült meg az Ügyfélkapu

2009.02.09. 15:14 Módosítva: 2009.02.09. 15:14
A januári nagy összeomlást követően újra problémák voltak a kormányzati informatikai rendszerrel. Szombaton reggeltől délutánig az ügyintézéshez bejelentkezett felhasználók a saját adataik helyett valaki másét látták a rendszerbe bejelentkezés után.

Minden bejelentkezésnél más, látszólag véletlenszerűen kiválasztott felhasználó tárhelyére léptetett be a rendszer, de a dokumentumoknak csak a fejléceit (érkeztetési szám, beérkezés ideje, feladó, a dokumentum típusa) lehetett elolvasni, a tartalmukat nem - az olvasásukat a rendszer letiltotta, mert észrevette, hogy az ember nem a saját postafiókjában van. A problémát szombaton reggel tíz óra körül jelezték először, késő délelőtt terjedt el a híre különböző könyvelői fórumokon, és ekkor derült ki az is, hogy nem egyedi esetről van szó. A hivatalos közlemény szerint délutánra hárították el a hibát, a rendszert azonban nem állították le, így órákon keresztül lehetett vadidegenek nevében bejelentkezni.

Az Ügyfélkapu sajtóosztályán megkeresésünkre azt mondták, az esetet vizsgálják, és nem adnak ki róla semmilyen információt, így egyelőre nem tudni, hány embert érintett, és pontosan mennyi ideig tartott az üzemzavar. Daróczi Dávid kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy hackertámadás áll az ügy hátterében. Az Index által megkérdezett szakértők szerint ez a nyilvánosságra került részletek alapján nagyon valószínűtlen: ha egy támadó hacker olyan jogosultságokat szerzett volna a rendszerben, amivel ilyen tüneteket tud kiváltani, aligha elégedett volna meg ennyivel (illetve nem buktatta volna le a támadást egy ilyen látványos hibajelenséggel). Sokkal esélyesebb valamiféle szoftverhiba, ami miatt összekeveredtek belépéskor az ügyfelek azonosítószámai, vagy az azonosítás után a felhasználót a saját postafiókjához eligazító programmodulok kaptak rossz adatokat.

Nem valószínű, hogy egy ilyen súlyos hiba sokáig képes lappangani a rendszerben, hogy aztán egyszer csak hirtelen előtörjön. Vagy egy kisebb fejlesztés, karbantartás során, az elmúlt napokban került a hiba a programba, vagy valami olyan külső esemény (túlcsordult egy adatbázis, betelt egy adathordozó, megszakadt az összeköttetés két szerver között) hatására csuklott egyet a program, amire nem volt előzetesen felkészítve. Mindkét verzió programozói és tesztelői hibára utal.

A magyarorszag.hu címen elérhető portál egyébként a hiba elhárítása óta csökkentett módban, grafikus elemek nélkül üzemel, és a Netdiag statisztikái szerint hétfőn reggel néhány óráig újra akadozott, illetve lassú volt az elérése.