Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Bíróság előtt a leghíresebb netkalózok

2009.02.16. 12:16 Módosítva: 2009.02.16. 14:09
Az egész BitTorrent súlyos csapást szenvedhet, ha a Pirate Bay perét tárgyaló svéd bíróság úgy dönt, bezáratja a világ leghíresebb kalózszájtját. A hétfőn kezdődő pert a nagy kiadók, köztük az EMI, a Sony és a Warner indította az állítólag hobbiból kalózkodó szabadságharcosok ellen.

- Mihez kezdenek velünk? Egyszer már megpróbálták, és nem sikerült bezáratniuk a szájtot. Hadd bukjanak el újra - mondta a Pirate Bay ellen hétfőn kezdődő perről vasárnap Gottfrid Svartholm Warg, az egyik leghíresebb kalózszájt üzemeltetője egy vasárnap nyilvánosságra hozott videón.

piratebay

A Stockholmban zajló tárgyalást, amelyet a londoni Times az évtized kalózperének nevezett, óriási érdeklődés kíséri: a thepiratrbay.org-on elméletileg élőben követhető a közvetítés, de a szájt alig bírja a rohamot, és a live feed vagy működik, vagy nem.

A 2003-ban alapított Pirate Bayt, amely BitTorrent-fájlokat indexel és trackel, vagyis elérhetővé teszi őket, több médiacég, köztük az EMI, a Sony és a Warner perelte be Svédországban, mondván, hogy a szájt óriási kárt okoz a filmeseknek, a zenészeknek és az íróknak, különösen azzal, hogy a hivatalos megjelenés előtt tesz elérhetővé szerzői jogok által védett alkotásokat. A Pirate Bay több mint húszmillió torrent-felhasználót köt össze egymással, és 1,6 millió fájl letöltését könnyíti meg. A szájt az Alexa nézettségmérő szerint a 102. leglátogatottabb oldal a világon, és vannak, akik attól tartanak, hogy esetleges bezárásával az egész BitTorrent összeomolhat.

Hobbiból csinálják

A projekt négy közreműködője, köztük az alapító Frederik Neij, az üzemeltető Gottfrid Svartholm Warg és Peter Sunde, illetve egy állítólagos pénzügyi támogató, Carl Lundstorm egyenként kétéves börtönt, illetve kb. 150 ezer dolláros pénzbüntetést kaphat, ha a bíróság elítéli őket. A periratok összesen 33 olyan esetet említenek, amelyekben a Pirate Bay szerzői jogokat sértett, ezek között van a Harry Potter-sorozat kiadás előtt kiszivárgott negyedik kötete, a Tűz Serlege. Az érintett médiacégek ezen felül 14 millió dolláros kártérítést is követelnek az üzemeltetőktől, mondván, hogy a szájt a hirdetésekből évi négymilliós bevételre tesz szert. Ők viszont azt állítják, hogy hobbiból csinálják a szájtot, és nem keresnek vele pénzt.

Tüntetők Stockholmban a Pirate Bay elleni per napján. Forrás: Pirate Bay
Tüntetők Stockholmban a Pirate Bay elleni per napján. Forrás: Pirate Bay

"Nem számít, hogy milliókat követelnek vagy egymilliárdot. Nem vagyunk gazdagok, nincs miből fizetnünk"- mondta Sunde vasárnap.

Bár a Pirate Bay szerverein fizikailag nem tárol szerzői jogok által védett fájlokat, csak a letöltést segítő metaadatokat, többször is összeütközésbe került a hatóságokkal. 2006 május 31-én a svéd rendőrség lerohanta a Pirate Bayt, bezárta a szájtot, elkobozta a szervereket és kihallgatta Neijéket, de még aznap este el is engedték őket, és a szájt két nap múlva újra működött.

Tavaly decemberben egy dán bíróság úgy ítélt, hogy az ország egyik internetszolgáltatójának, a Tele2-nek blokkolnia kell a hozzáférést a Pirate Bayhez; ezután elővigyázatosságból a legnagyobb dán ISP, a TDC is elérhetetlenné tette a kalózszájtot.