József, Bánk
-6 °C
0 °C

Akasztott politikusok a lakastrend.hu-n

2009.03.02. 10:29 Módosítva: 2009-03-02 11:41:38
A dizájnkiállítás szájtján bútorok helyett politikusok lógnak: Fodor, Dávid, Gyurcsány és Orbán.

Legrissebb: hétfő délelőtt fél 12-kor visszaállt az eredeti helyzet. A deface tükrözése itt.

Hétfő délelőtt bútorok, szék, asztal és éjjeliszekrény helyett politikusok lógnak a március 5-én a Műcsarnokban kezdődő 12. Lakástrend- és dizájnnkiállítás nyitólapján, a lakastrend.hu-n.

Az eredeti nyitólapon dinamikus animáció keretében négy címke ereszkedik le zsinóron az oldal tetejéről.

latrend1 450

A hétfő délelőtti változatban négy politikus, Fodor Gábor, Dávid Ibolya, Gurcsány Ferenc és Orbán Viktor lóg kötélen, felakasztva. Mellettük egy 1848. decemberi Petőfi-vers címe: Akasszátok fel a királyokat!

A dizájnkiállítást beharangozó hangfelvétel szöveg ugyanaz, mint az eredeti nyitólapon.

A kiállítás szervezője, az Ambienta Reklám és Kiállításszervező Kft. munkatársa elmondta, hogy hétfőn délelőtt 10 óra körül fedezték fel a deface-t, amelytől elhatárolódnak. A deface egyébként a szervező szájtját is érinti, annak nyitólapján szintén az akasztott politikusos animáció jelenik meg.

Miltényi Zoltán főszervező hétfő délelőtt 11 órakor sajtóközleményben határolódott el a deface-től: "2009 március 2-án hajnalban illetéktelenek olyan tartalmat helyeztek el a kiállítás hivatalos honlapjára, amellyel nem kívánunk azonosulni" - írta Miltényi."Leszögezzük, hogy a rendezvényünknek sem most sem a korábbiakban semmilyen politikai jellegű vonatkozása nincs, nem volt, és nem is lesz a jövőben sem!"

Túl könnyű volt a jelszó

A két szájt, a lakastrend.hu és az ambienta.hu hosztolását végző cég, a Graphixnet Line Stúdió Kft. munkatársa, Walcz János elmondta: valaki addig próbálkozott, amíg eltalálta az ftp-szerver jelszavát, amivel bejutott a két szájt közös gyökérkönyvtárába. "Látszanak a próbálkozások, és látszik az is, hogy bejutott" - mondta Walcz, aki 11 óra 10 körül értesült a deface-ről, és éppen a helyreállításon dolgozott. A törés oka a munkatárs szerint az volt, hogy a megrendelők túl egyszerű, vagyis könnyen kitalálható jelszót választottak maguknak.

A Btk. szerint aki számíttástechnikai rendszerbe jogosulatlanul belép, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Aki idegen rendszerben adatokat töröl, megváltoztat vagy hozzáférhetetlenné tesz, legfeljebb két évre számíthat.