Viola
-6 °C
0 °C

Megalakult a You Tube Szimfonikus Zenekar

2009.03.03. 12:15 Módosítva: 2009-03-03 12:17:27
Megalakult a You Tube Szimfonikus Zenekar, a világ első online klasszikus nagyzenekara, amibe beválogattak két magyar muzsikust, Bencze László nagybőgőst és Bátki Viktor brácsást is.

A mintegy kilencven zenészt több mint háromezer jelentkező közül választották ki. A mezőnyt először híres zenekarok képviselőiből álló zsűri szűkítette, majd a You Tube felhasználói szavazhattak a videómegosztó portálra feltöltött bemutatkozó anyagokra. A jelentkezőknek két felvételt kellett beküldeniük. Az egyik téma szabadon választott volt, a másik Tan Dun Oscar-díjas zeneszerző egy művének részlete.

A tehetségkutató verseny tavaly decemberben indult. A szavazatok alapján most összeállt a zenekar tagsága, áprilisban a szervező You Tube meghívja őket New Yorkba, ahol három nap alatt betanulják Tan Dun Internet Szimfónia No. 1, Eroica című művét. Az alkotást a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a Carnegie Hallban adják elő április 15-én. Michael Tilson Thomas, a San Franciso Symphony Orchestra zenei igazgatója fog vezényelni.

Thomas több más világsztárral, például a zongorista Lang Langgal és a londoni szimfonikusokkal együtt vállalkozott a klasszikus zene népszerűsítésére a videómegosztó portál segítségével. „A YouTube hatalmas lehetőség arra, hogy közelebb vigyük a klasszikus zenét az emberekhez” – mondta Thomas, aki zenetörténeti YouTube-videósorozatot is tervez.

A You Tube szimfonikusok összesen 26 hangszeren játszanak. A zenekar tagjai között amatőr és hivatásos muzsikusok is vannak. A származási hely alapján összeállított listán közel 30 ország neve áll. A zenészek életkora 17 és 55 év közötti. Van köztük két magyar is: Bencze László nagybőgős és Bátki Viktor brácsás. Az ő nyertes felvételeik következnek.