Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ellenőrizheti a dolgozó emailjeit a finn munkaadó

2009.03.06. 11:52 Módosítva: 2009-03-06 18:51:52
A finn parlament az ipari kémkedés visszaszorítása érdekében elfogadta azt az előterjesztést, aminek értelmében a munkaadó nyomon követheti dolgozója levelezését.

A finn parlament 96 igen, 56 nem és 48 tartózkodás mellett elfogadta a kormány előterjesztését, amely lehetővé teszi a cégeknek, hogy munkavállalóik elektronikus leveleit nyomon követhessék, írta meg az ITcafé.

Nézheti, nem olvashatja

Az új szabályozás nem terjed ki az üzenetek elolvasására, azonban a munkaadók megtekinthetik a levelek feladóját, címzettjeit, a feladás vagy érkezés időpontját, valamint kideríthetik, az emailben van-e csatolmányt. Amennyiben gyanús üzenetre bukkannak, természetesen a megfelelő jogkörrel felruházott hatóságokat kell értesíteniük.

A szabályozásra azért volt szükség, mert korábban a törvény nem rendelkezett egyértelműen a gyakorlatok legitimációjáról. Egyelőre nem ismert a szabályozás jogerőre emelkedésének pontos dátuma, azt ugyanis előbb a finn elnöknek ellenjegyeznie kell.

A munkaadói szervezetek beálltak a tervezet mögé, mondván az új szabályozás segít visszaszorítani az ipari kémkedést - az ellenzők tábora szerint azonban a kukkolás egyértelműen megsérti az állampolgárok személyes adatokhoz fűződő jogait.

A finn miniszterelnök, Matti Vanhanen is a támogatók oldalára helyezkedett. „Nem lehetünk naivak, nem mondhatjuk azt, hogy az ipari kémkedés Finnországban nem létezik. Meg kell nehezítenünk az ilyen cselekmények elkövetését, amennyire csak lehet" - mondta.

Nem csupán a politikusok voltak hangosak a vitatott szabályozást illetően. A sajtóban botrányszagú hírek kaptak szárnyra a mobilkészülékek gyártásában világelső finn Nokia óriásvállalat szerepéről: a cég állítólag azzal fenyegetőzött, hogy főhadiszállását áttelepíti egy másik országba, ha a tervezetet nem fogadja el a parlament.

Nem Lex Nokia

Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója határozottan cáfolta a nyomásgyakorlást, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a törvény „fontos a vállalat számára."

A cég első embere elkésett a mentegetőzéssel, a finn sajtó korábban az egész ügyet a „Lex Nokia" címmel illette.

„Lex Nokia, hibák özöne, nem akarunk rendőrállamot!" - skandálta néhány száz civil a parlament épülete előtt a tervezet elfogadásának időpontjában.