Gerzson
-3 °C
2 °C

Négy év börtönt kapott a cracker

2009.03.06. 06:50
Számítógépes csalásban találták bűnösnek a saját zombihálózatát építgető amerikai férfit.

Az Egyesült Államokban négy év börtönbüntetésre ítéltek egy Los Angeles-i férfit, miután tavaly áprilisban bűnösnek mondta magát az ellene felhozott számítógépes csalás vádjában, írta meg az ITcafé. Az ügy már csak azért is érdekes, mert a most 27 éves tettes, John Schiefer internetes biztonságtechnikai szaktanácsadóként dolgozott a 3G Communications nevű cégnél.

Minden adathoz hozzáfér

A vád képviselői szerint a férfi egy olyan vírust telepített informatikai rendszerekre, amelynek segítségével a fertőzött számítógépekből az informatikai szakzsargonban zombihálózatnak vagy botnetnek nevezett kártékony kört volt képes összeállítani.

Ezen élőhalott rendszereket a férfi később arra használta fel, hogy hozzáférjen a sértettek személyes adataihoz. A vádiratban az áll, hogy miután Schiefer megszerezte az irányítást a fertőzött számítógépek felett, képes volt azok kommunikációjából kinyerni egyebek mellett a PayPal online fizetési rendszerhez tartozó felhasználói fiókok nevét és a hozzá tartozó jelszavakat, így módjában állt több ezer dollár összegben vásárlásokat lebonyolítani, természetesen a sértettek jóváhagyása nélkül.

A férfinek 19 ezer amerikai dollárt is fizetnie kell mellékbüntetésként a PayPalnek és más vállalatoknak.