Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyilvánosságra kerülhettek Google-dokumentumaink

2009.03.10. 14:36 Módosítva: 2009-03-10 14:38:57
Már kijavították a hibát, ami a Google Docs felhasználóinak fél százalékát érinthette. Az ő dokumentumaikat viszont olyanok is szerkeszthették, akik nem kaptak rá jogosultságot.

A Google megerősítette, hogy szoftverhiba miatt illetéktelenek is hozzájuthattak a Google Docsban szerkesztett dokumentumokhoz. A hibát a hétvégén kijavították, és a cég szerint csupán az online szerkesztett fájlok fél százalékát érinthette.

Túl sok engedély

A Google Docs termékmenedzsere, Jennifer Mazzon elismerte, hogy a hiba miatt a felhasználók szándékuk ellenére mások számára is hozzáférhetővé tettek egyes dokumentumokat.

A hibajelenség a következő volt: amikor egy felhasználó több dokumentumba is megengedte a beavatkozást felhatalmazott személyeknek, akkor ezzel a felhatalmazottak nemcsak a kijelölt dokumentumokhoz férhettek hozzá, hanem olyanokhoz is, amiket a felhasználó nem kívánt megosztani.

A Google úgy oldotta meg a problémát, hogy a dokumentumoknál megszüntette a felhatalmazást az olvasásra vagy szerkesztésre, és erről értesítette a dokumentumok szerzőit. A tulajdonosoknak ezután újra ki kell jelölniük azokat a személyeket, akikkel megosztják dokumentumaikat.

A baki kellemetlenül jöhetett a Google-nak, mert a nagy szoftvergyártók újabban arról igyekeznek meggyőzni a felhasználókat, hogy egyes szoftvereket megvásárlás helyett ingyenes online szolgáltatásként használjanak. Ehhez pedig garantálni kell, hogy a felhasználó dokumentumai nem juthatnak illetéktelen kézbe.

Bár ennek az elképzelésnek egyre több a híve, az ügy kapcsán több szakértő megkérdőjelezte, hogy bölcs dolog-e, ha az ember kizárólag az internetre bízza, hogy hozzáférhet-e saját információihoz vagy a szoftveralkalmazásokhoz.