Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Díjat nyert a klasszikus regényeket mesélő honlap

2009.03.19. 10:11

Egy interaktív történetmesélésre specializálódott brit honlap nyerte el a texasi Austinban megrendezett Dél-Délnyugatra fesztivál fődíját. A We Tell Stories oldalán klasszikus regényeket olvashatunk, oly módon, hogy különféle - a sztorihoz kapcsolódó - igen eredeti kezelőfelületeken a megfelelő pontokra klikkelgetünk.

A honlapot a Six to Start elnevezésű brit cég fejlesztette. Dan Hon, a cég egyik alapítója majd kiugrott a bőréből, és szinte el sem hitte, amikor a győzelmüket bejelentették. "Ez egyszerűen fantasztikus!" - nyilatkozta a BBC News-nak Dan. "Igazából annak is örültünk volna, ha a "kísérletező honlapok" fődíját megnyerjük."

A céget még 2007-ben alapították és az ihletet állítólag onnan nyerték, hogy akkoriban váltak divatossá az alternatív valóságokat bemutató játékos honlapok, amelyeknél a kreativitás és a technológia egyaránt közrejátszott a fejlesztésben. Saját honlapjuk is e rendszer segítségével működik, úgy, hogy a befogadó a sztoriba bármikor interaktív módon bekapcsolódhat. Ráadásul ha többen vannak egyszerre a rendszerben, akkor egymással is kapcsolatba léphetnek. Hon szerint a mai középkorú korosztály már a számítógépes játékokkal nőtt fel, emellett pedig manapság az internet már mindenhol jelen van - e két médium lehetőségeit ötvözi honlapjuk.

Hon a rivális elektronikus könyveket unalmasnak tartja. "Tulajdonképpen nem csináltak mást vele, mint a könyvek kéziratát pdf-formátumba másolták. Ezzel nem használják ki sem a számítástechnikát, sem az internetet."

A cég rendszere bizonyos könyveknél úgy működik, mint a Google Maps, másoknál inkább a Facebook és a Twitter közösségi portálok rendszerét használták fel. A Nicci-French írópáros például kipróbálta, hogy élőben írják regényeiket, úgy, hogy az olvasók azonnal elolvashatták a fejükben megszületett és a rendszerbe beírt mondatokat. "Félelmetes volt számukra. Az írás alapvetően magányos tevékenység, ezúttal viszont úgy érezték magukat, mintha előadóművészek lennének." - mesélte Hon a szerzőkről.