Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A nyugdíjasok 4 százaléka rendszeresen internetezik

2009.03.24. 18:11
Először készült elemzés arról Magyarországon, hogy az 50 év felettiek mikét használják az információs és kommunikációs technológiai eszközöket. A felmérés szerint a digitálisan írástudatlanok aránya lényegesen alacsonyabb, mint Japánban, az USA-ban vagy EU-ban. Kiderült az is, hogy az idősebbeknek más típusú informatikai oktatásra lenne szükségük, mint amilyenben jellemzően részesülnek.

Jelenleg közel 4 millió 50 év feletti ember él Magyarországon, de csak 16 százalékuk ül le rendszeresen a számítógép elé, a nyugdíjasok között pedig mindössze 4 százalék internetezik, hangzott el az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) keddi tájékoztatóján.

Magyarországon most készült először elemzés arról, hogy az 50 év felettiek miként használják az információs és kommunikációs technológiai eszközöket. Az 1400 ember megkérdezésén alapuló, súlyozott reprezentatív felmérés - amelyet az Inforummal együttműködve az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) készített - megállapította, hogy a digitálisan írástudatlannak számítók fele 60 éves vagy annál idősebb, emellett 68 százalékuk inaktív. Ez megdöbbentően alacsony arány az USA-hoz vagy Japánhoz, de az Európai Unió átlagához képest is.

Ezek az irányzatok összeadódnak: akik egyáltalán nem ülnek le a számítógép elé, azok általában már nem dolgoznak, jelentős részük egyszemélyes háztartásban él, többségük alacsony jövedelmű, kevésbé iskolázott és nem városban él.

Dombi Gábor, az Inforum főtitkára emlékeztetett rá, hogy az idén már kilencedik alkalommal rendezik meg májusban az unoka-nagyszülő informatikai versenyt, amiért egyébként 2008-ban az Európai Bizottság aranyéremmel tüntette ki a szervezetet.

Évente 50 ezer idősebb ember vesz részt valamilyen számítástechnikai képzésen, de a 2-8 órás ismeretterjesztés ennek a célcsoportnak felesleges pénzkidobás: alaposabb, nyugodtabb tempójú, közösségteremtést segítő oktatásra és fejlesztésre lenne szükség, tette hozzá.

Az Inforum véleménye, hogy az informatikára, mint a válságkezelés eszközére kell tekinteni. "Nem csupán erkölcsileg elfogadhatatlan Magyarország fele lakosságának digitális leszakadása, de a magyar informatikai és távközlési iparág is szegényebb azzal, ha a 4 millió potenciális fogyasztót nem szólítja meg" - tette hozzá Dombi Gábor. Kifejtette, korántsem elégedett az informatikai cégek társadalmi áldozatvállalásával.