Pénzért ad láthatatlanságot a Pirate Bay

2009.03.25. 10:33 Módosítva: 2009.03.25. 10:33
Miközben a fájlcserélő közösség továbbra is a Pirate Bay perének eredményhirdetésére vár (április közepére ígért döntést a bíróság az összes tanú meghallgatása után), a háttérben újabb manőverekkel folytatódott a zene- és filmkiadók háborúja a fájlcserélők ellen.

Svédországban életbe lépett az Intellectual Property Rights Enforcement Directive nevű törvény, ami jelentősen megkönnyíti a szerzői jogi perekben a jogtulajdonosoknak azt, hogy az internetszolgáltatóktól, weboldalak, és online szolgáltatások fenntartóitól a törvény erejével kérjék el a jogsértő tartalmakat le- és feltöltők személyes adatait. Mivel a Pirate Bay is svéd központú, ez azt jelenti, hogy a világ legnagyobb torrentoldalának felhasználói hirtelen elveszítenék az anonimitást.

A torrentoldal fejlesztői máris válaszoltak, és bemutatták az Ipredator (a törvény IPRED rövidítéséből, illetve a predator, azaz ragadozó szóból faragták a nevet) nevű szolgáltatást. Ez egy olyan rendszer, ami a felhasználók adatforgalmát az ip-cím azonosításakor egy külső szerveren futtatja át, és semmilyen adatot nem őriz meg. A fájlcserélő hálózat felé tehát nem látszik, ki használja a rendszert, az Ipredator szervere pedig kijelentkezés után azonnal töröl minden nyomot a felhasználókról.

Hasonló, VPN-nek nevezett szolgáltatások már jó ideje léteznek, de abból a szempontból elég megbízhatatlanok, hogy az üzemeltetők kiadják-e a felhasználóik adatait, ha azt a rendőrség kéri nyomatékosan, bírósági végzést lobogtatva. Az Ipredator előnye egyrészt az, hogy nincs is mit kiadniuk, másrészt a Pirate Bay már sokszor bizonyította, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni.

Az Ipredator egyetlen hátránya, hogy nem ingyenes. A jelenleg béta állapotú, tesztelés alatt álló rendszer használatáért várhatóan havi 5 euró körüli összeget kell majd fizetni.  • Tippek
  • Bankszámla