Donát
-4 °C
2 °C

3D-s webet álmodnak a Mozillánál

2009.03.26. 08:26 Módosítva: 2009-03-26 08:26:15
Térbeli közösségi oldalak, böngészőből futó videojátékok – egy éven belül mindez széleskörűen is valósággá válhat. Együtt a Mozilla és a Khronos.

A Firefox böngészőjéről ismert Mozilla összeállt a grafikai megoldásokkal foglalkozó konzorciummal, az OpenGL szabványt jegyző Khronosszal, írta meg az ITcafé. A Khronos-csoport alapításában olyan cégek működtek közre, mint 3DLabs, az ATI, az Intel, az NVIDIA vagy a Sun Microsystems, jelenleg pedig gyakorlatilag az IT-világ színe-java felbukkan a támogatók széles palettáján.

A konzorcium nemrégiben egy olyan munkacsoportot hozott létre, amely feladatát tekintve a webalapú háromdimenziós grafikai gyorsítás szabványát készül kidolgozni. A projekt nemcsak a böngészőkben felbukkanó videojátékokat terjesztheti el széles körben, hanem akár a közösségi oldalaknak is létrehozhat igazi térbeli környezetet, például a felhasználók 3D-s chatszobákat alakíthatnának ki.

A Khronos egy éven belül el kívánja készíteni a platform első publikus változatát, míg a szabvány fejlesztésével a Mozilla foglalkozik: első körben igyekeznek megoldást találni a böngészőkben webes alkalmazásokat futtatni képes JavaScript-motor és az OpenGL grafikai interfész összefésüléséhez.

A videojátékok közül elsőként a Quake harmadik epizódja tört utat magának: a szoftver februárban ismét kiadásra került, mégpedig kifejezetten böngészős futtatásra optimalizálva. A háromdimenziós web hatalmas kezdőlökést adhatna a virtuális világok koncepcióján alapuló játékok számára is - ilyen a milliók által kedvelt Second Life, a World of Warcraft vagy az Entropia Universe.