Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

A Microsoft megszünteti Wikipedia-riválisát

2009.03.31. 14:03
A Microsoft feladta a Wikipédia ingyenes netes enciklopédia elleni konkurenciaharcot, és megszünteti saját enciklopédiáját, az Encartát.

Az amerikai szoftvergyártó óriás bejelentette, hogy október 31-én becsukja összes Encarta-weboldalt, kivéve Japánt. Japánban a szolgáltatás december 31-én szűnik meg. „Az enciklopédiahasználat jelentősen megváltozott, az emberek ma már egészen másképpen keresik és használják az információt, mint néhány évvel ezelőtt” - olvasható az Encarta megszüntetéséről kiadott közleményben.

Az Encarta 1993-ban indult az olyan hagyományos lexikonokkal szembeni verseny jegyében, mint a Encyclopedia Britannica. Eredetileg CD-romon vagy DVD-romon lehetett megvásárolni, később neten lehetett előfizetni rá. 2001-től, amikor a non profit Wikipédia beindult, az Encarta népszerűsége elhalványult.

A Wikipédiában a felhasználók maguk is módosíthatják a lexikon tartalmát, amely így folyamatosan újul és finomodik. Az Encartában a felhasználói észrevételeket csak szerkesztőbizottsági ellenőrzés után veszik esetleg bele a szövegbe.  • Vennék
  • Bankszámla