Diána
12 °C
21 °C

Kitört a háború a warez-iTunesok között

2009.04.01. 11:37 Módosítva: 2009.04.01. 12:16
Az iPhone feltörése nemcsak azzal az előnnyel jár, hogy a telefon gazdája függetleníti magát attól a szolgáltatótól, amihez elvileg hozzá lenne kötve. Sokan azért választják a törést, hogy így ingyen jussanak hozzá olyan letölthető alkalmazásokhoz, amikért egyébként az App Store-ban fizetni kellene.

Sokáig az Appulous nevű iTunes-klón volt az egyeduralkodó a kalóz iPhone-szoftvereket terjesztő oldalak között, aztán nemrég megjelent a Mega4i nevű konkurencia, nagyobb választékkal (több mint négyezer letölthető programmal), gyorsabb kiszolgálással, és 10 dolláros havidíjjal. Nem kellett hozzá sok idő, hogy kitörjön a háború a két oldal között.

Kalózprogramokért pénzt kérni ellenkezik a warez szellemiségével - háborgott a közösség. Nem a tartalomért kérünk pénzt, hanem az oldal fenntartásáért - védekezett a Mega4i, arra hivatkozva, hogy ők az Appuloustól eltérően saját szerveren tárolják a letöltésre kínált anyagokat. Az Appulousnál három szerver dolgozik csak a forgalom irányításán, úgy, hogy a tartalmat nem is ők tárolják. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor kiderült, hogy a Mega forráskódjában az Appuloustól lopott programrészletek vannak.

A nyilatkozatháborút hamarosan tett követte, és megjelent a Grabulous nevű program, amivel az Appulous felhasználói feltörhetik a Mega4i rendszerét, és a havidíj befizetése nélkül tölthetnek le az oldalról. A Mega4i válaszul megpróbálta blokkolni a Grabulous és az Appulous elérését (kevés sikerrel).

A konfliktus most éppen egy békésebb időszakánál tart, a Mega4i beszüntette a havidíjat (cserébe önkéntes adományokat vár, és aki nem adakozik, annak lekorlátozza a napi adatforgalmát), a konkurens pedig leállította a warezoldalt feltörő Grabuloust. Eközben mind a két fél arra vár, hogy megjelenjen a 3.0-s iPhone operációs rendszer, és a feltört telefonhoz ők tudjanak először letöltőközpontot adni.