Endre, Elek
17 °C
30 °C

Száz megabites nethálózatot épít Ausztrália

2009.04.07. 12:10 Módosítva: 2009-04-07 12:11:39
Ausztrália olyan hálózatot fejleszt, ami az ország kilencven százalékában száz megabites netkapcsolat elérését teszi lehetővé.

Az ausztrál kormány kedden az egész országot lefedő, nagysebességű internethálózat kiépítéséről tett bejelentést. Kevin Rudd ausztrál kormányfő az ország legnagyobb infrastrukturális programjának nevezte a projektet, ami 43 milliárd ausztrál dollárba (nagyjából 6800 milliárd forint) kerül majd. A balközép kormány egyik választási ígérete volt a szélessávú hálózat kiépítése. „A lassú internethálózat visszafogja nemzetgazdaságunkat” – jelentette ki korábban az ausztrál kormányfő. Az ausztrál kormány eredetileg magáncégeket akart megbízni a hálózat kiépítésével, de egy szakértőkből álló testület ajánlását elfogadva saját kezébe vette az ügyet, megszüntetve a kiírt tendereket.

Rudd elmondása szerint egyik ajánlat sem nyújtott megfelelő értéket az ausztrál adófizetők pénzéért, ezért a kormány magánvállalatokkal együttműködve létrehoz egy céget, amely kiépíti majd a fejlett szélessávú hálózatot. A terv szerint száz megabites netelérése lesz az ausztrál otthonok és üzletek kilencven százalékának, míg a többi helyen 12 megabites hálózatra csatlakozhatnak.

A hálózat kiépítését 2010 elején kezdik meg. A kormány kezdésnek 4,7 milliárd ausztrál dollárt (745 milliárd forint) fektet be a projektbe, nyolc év alatt összesen 43 milliárd ausztrál dollárt fordítanak a hálózat kiépítésére. Rudd elmondta, hogy a kormány a hálózat kiépítése után öt évvel el fogja adni részesedését. A hálózatépítés a kormány közlése szerint 37 ezer munkahelyet teremt majd.