Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az iTunes eltörölte a másolásvédelmet

2009.04.08. 15:20 Módosítva: 2009.04.08. 15:24
Ezentúl nem csak iPodokon lehet lejátszani az Apple zeneboltjában megvett számokat. Változnak az árak is, csak egy valami marad állandó: a magyarok előtt továbbra is zárva van a bolt.

Az Apple-t sok kritika érte amiatt, hogy az iTunes zeneboltban másolásvédett zenéket árul, még perrel is megfenyegették a céget, mondván, tisztességtelen piaci magatartás a többi mp3-lejátszó gyártójával szemben, hogy csak iPodokon lejátszható a webáruházból letöltött zene. A vállalat sokáig ellenállt, az online zeneboltok versenyében elfoglalt toronymagas (87 százalék körüli részesedés) piacvezető szerepe miatt ezt nyugodt szívvel megtehette. Aztán amikor a világ legnagyobb webáruháza, az Amazon elkezdett kényelmetlenül jobb ajánlatokat nyújtani a vásárlóknak (másolásvédelem nélküli zenék olcsóbban, igaz, kisebb választékban), muszáj volt lépni: januárban bejelentették, most pedig véghez is vitték a nagy iTunes-reformot.

A másolásvédelem eltörlésével bemutatkozott az új árazási rendszer is: az eddigi 99 centes egységár mellett lesznek 69 centes és 1,29 dolláros zenék is. Az árról a kiadó dönt, sőt, akár hetente váltogathatja is – az alapötlet természetesen az, hogy a friss slágereket elviszik drágábban is, a régi, lejárt lemezeket meg az árcsökkentéssel lehet vonzóbbá tenni. Az új rendszer életbe lépésének napján a tízes eladási toplistán hat, míg a top100-ban 29 szám volt a drága kategóriából. Az Apple egyébként azt várja, hogy a kiadók inkább az árcsökkentés lehetőségével fognak élni, mint az emeléssel.

Az iTunesról származó zenék az iPodoktól és iPhone-októl ugyan elszakadtak ezzel, de Magyarországról továbbra sem elérhető a zenebolt (illetve csak hamis címmel regisztrálás, és ajándékkupon-kódokkal való szörnyű trükközések árán).