Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkos európai akcióterv iszlamista weboldalak ellen

2009.04.08. 17:00 Módosítva: 2009-04-08 17:01:25
Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Csehország kormányai megegyeztek abban, hogy közösen folytatnak kutatásokat a célból, hogy miképpen lehetne visszaszorítani az interneten terjesztett szélsőséges iszlamista propagandát.

A projekt az Európai Bizottság támogatásával, a német belügyminisztérium vezetésével indult „Az európai weben található szélsőséges iszlamista tartalmak feltárása – Elemzés és megelőző intézkedések” címmel. Az EB egyelőre nem akart arról nyilatkozni, hogy a brit belügyminisztériuméhoz hasonló terrorellenes stratégiát hogyan és mennyivel kívánják anyagilag támogatni, mivel az ezt illető megállapodások még nem történtek meg, állításuk szerint folynak a tárgyalások – írja az ITcafé.

A projektben igen aktív britek szerint az ottani szolgáltatók önkéntesen együttműködnek a kormányzattal, s eltávolítják a szélsőséges nézeteket propagáló oldalakat. Ugyanakkor jelentésükben csalódottan azt is elmondják, hogy a nem európai szervereken tárolt tartalmakkal nem tudnak mit kezdeni, nincs meg a jogi lehetőségük ezek törlésére. Márpedig az aktív harcra felbujtó tartalmak döntő része nem európai szervereken található.

Az új együttműködésről egyelőre igen kevés információt adnak ki, a brit belügyminisztérium szóvivője szerint az EU, az ENSZ, valamint az Europol együttes munkájára van szükség a hatékony védekezéshez. A brit véleményt visszhangozta a német belügyminisztérium nyilatkozata is, ahol a szóvivő hozzátette még: a közvéleménynek meg kell értenie, hogy egy ilyen fontos biztonsági kérdésben a konkrét részletek nem adhatóak ki, hiszen, mondja ő, akkor értelmét veszítené maga a munka.