Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Titkos európai akcióterv iszlamista weboldalak ellen

2009.04.08. 17:00 Módosítva: 2009.04.08. 17:01
Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Csehország kormányai megegyeztek abban, hogy közösen folytatnak kutatásokat a célból, hogy miképpen lehetne visszaszorítani az interneten terjesztett szélsőséges iszlamista propagandát.

A projekt az Európai Bizottság támogatásával, a német belügyminisztérium vezetésével indult „Az európai weben található szélsőséges iszlamista tartalmak feltárása – Elemzés és megelőző intézkedések” címmel. Az EB egyelőre nem akart arról nyilatkozni, hogy a brit belügyminisztériuméhoz hasonló terrorellenes stratégiát hogyan és mennyivel kívánják anyagilag támogatni, mivel az ezt illető megállapodások még nem történtek meg, állításuk szerint folynak a tárgyalások – írja az ITcafé.

A projektben igen aktív britek szerint az ottani szolgáltatók önkéntesen együttműködnek a kormányzattal, s eltávolítják a szélsőséges nézeteket propagáló oldalakat. Ugyanakkor jelentésükben csalódottan azt is elmondják, hogy a nem európai szervereken tárolt tartalmakkal nem tudnak mit kezdeni, nincs meg a jogi lehetőségük ezek törlésére. Márpedig az aktív harcra felbujtó tartalmak döntő része nem európai szervereken található.

Az új együttműködésről egyelőre igen kevés információt adnak ki, a brit belügyminisztérium szóvivője szerint az EU, az ENSZ, valamint az Europol együttes munkájára van szükség a hatékony védekezéshez. A brit véleményt visszhangozta a német belügyminisztérium nyilatkozata is, ahol a szóvivő hozzátette még: a közvéleménynek meg kell értenie, hogy egy ilyen fontos biztonsági kérdésben a konkrét részletek nem adhatóak ki, hiszen, mondja ő, akkor értelmét veszítené maga a munka.