Valter
16 °C
31 °C

A fél Szilícium-völgy leesett az internetről

2009.04.10. 14:50 Módosítva: 2009-04-10 14:54:02
Több tízezer, talán százezernél is több felhasználót vágtak el Kaliforniában az internettől és a telefonhálózattól azok a vandálok, akik két helyen megrongálták az üvegszálas távközlési kábeleket.

Az üzemzavar érintette az IBM két helyi létesítményét, és az IANA (a magas szintű doménnevek kiadásával, a doménneveket ip-címekké fordító szolgáltatással foglalkozó szervezet) egyik központját is. A Szilícium-völgyben több cégnél hazaküldték az alkalmazottakat, mert online kommunikáció nélkül megállt az élet.

A nyomozás egyelőre annyit derített ki, hogy két helyen vágták el a kábeleket. Az első hajnali fél kettőkor San José külterületén történt, ahol egy autópálya mellett jutottak be egy szervizalagúton keresztül a gerinchálóhoz a vandálok, és az AT&T négy kábelét vágták el. Aztán 60 kilométerre északra, San Carlos városánál ismételték meg ezt, az AT&T és a Sprint kábelszolgáltató optikai vezetékeivel.

A hálózati forgalmat néhány óra alatt helyreállították. Az AT&T vonalait bérlő Verizon közlése szerint 52 ezer előfizetőjüket dobta le a netről az üzemzavar, a többi érintett cég nem árult el számokat. A kábelszakadás az internet mellett a vezetékes, és mobilos kommunikációt is kiütötte (néhány mobiltorony az elvágott kábeleken keresztül kapcsolódott a központhoz).

Az ilyen, szándékos kábelrongálások nagyon ritkák, mondta el az AT&T szóvivője, John Britton, amikor bejelentette, hogy a cég 100 ezer dolláros jutalmat ajánl fel a vandálok nyomára vezetőnek.

Magyarországon legutóbb január végén okozott hasonló üzemzavart, amikor az M6-os autópálya építkezésénél egy munkagép véletlenül belevágott a gerinchálózat egyik optikai kábelébe. Akkor több órára megállt a Magyar Telekom összes szolgáltatása, és az ország összes adsl-előfizetője leesett az internetről.