Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Személyes adatok egy dobozos kóla áráért

2009.04.16. 11:30 Módosítva: 2009.04.16. 11:37
Fillérekért cserélnek gazdát az internetes feketegazdaságban a személyes adatok, a csapolható bankszámla-hozzáféréshez meg már 200 ezer forintért hozzá lehet jutni.

A Symantec informatikai biztonsági cég csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott éves internetbiztonsági jelentése szerint a felhasználók bizalmas adatait célba vevő, kártékony programkódok aktivitása 2008-ban is nagy iramban nőtt.

Tavaly a cégnek az új kártékony kódok ellen több mint 1,6 millió új azonosítót kellett létrehoznia, amelyekkel havi átlagban több mint 245 millió támadást akadályozott meg világszerte.

A jelentés szerint a kártékony kódok 90 százaléka bizalmas információt próbál meg ellopni. A billentyűzést naplózó vírusok, amelyek például internetbankos felhasználói azonosítók ellopására használhatók tavaly a kódok 76 százalékát tették ki, 4 százalékponttal többet, mint egy évvel korábban.

A megszerzett adatokat aztán fillérekért értékesítik: 160 és 16 ezer forint közötti összegért akár teljes személyazonosságot, névvel, címmel, születési dátummal kiegészített hitelkártyaadatokat is lehet kapni, míg a csapolható, kipróbált bankszámla-hozzáférést 200 ezer forintért adják a bűnözők.