Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felbolydult Svédország a Pirate Bay elítélése után

2009.04.20. 10:25 Módosítva: 2009-04-21 09:22:36
Alig telt el néhány óra a Pirate Bay üzemeltetőinek perében az elmarasztaló ítélet kihirdetése után, a svéd kalózpárt, a Piratpartiet arról számolt be, hogy a mozgalom iránti szimpátia tovább erősödött, hét óra alatt több mint háromezren léptek be a pártba, és a szervezet ifjúsági tagozata is 1700 új jelentkezőt regisztrált.

A Piratpartiet sajtóközleményében Rick Falk Vinge, a párt vezetője kijelenti, hogy tovább kell erősíteniük mozgalmukat, és még határozottabban kell követelniük az információszabadság nevében a szerzői jogi szabályozás átalakítását, írta meg az IT café.

A svéd mozgalom már 2006-ban elindult a parlamenti választásokon, de a szavazatok 0,63 százaléka nem volt elég, hogy bejussanak a törvényhozásba, mivel Svédországban 4 százalék az alsó határ. Már akkor kijelentették, hogy tovább dolgoznak, és következő céljuk, hogy 2009 nyarán képviselőjük bejusson az Európai Parlamentbe. A svéd kalózpárt több városban szervezett szimpátiatüntetést a Pirate Bay mellett – igaz, a Facebookon eddig látható képek szerint igen kevesen vettek részt ezeken.

Időközben egy másik, már nem egészen civilnek tekinthető küzdelem is zajlik az országban: az egyik internetszolgáltató nem hajlandó az elvárt módon alkalmazni a nemrég elfogadott törvényt, ami szerint ki kell szolgáltatnia az előfizetők személyes adatait, akiket a jogvédő szervezetek illegális tartalommegosztással gyanúsítanak. Bár elfogadták az adatszolgáltatási kötelezettséget, Svédországban jelenleg nem köteles a szolgáltató megőrizni a felhasználók online tevékenységének adatait – ahogy Európa legtöbb államában, így nálunk is, az uniós irányelv alapján megteszik.

A bírósági ítélet ellen tüntetnek a svéd kalózok
A bírósági ítélet ellen tüntetnek a svéd kalózok

Az uniós direktíván alapuló törvény nem teszi kötelezővé az adatmegőrzést, ellenben megengedi azt, hogy a felhasználók kívánságára a szolgáltató megsemmisítse az információkat. A Bahnhof nevű szolgáltató folyamatosan törli az előfizetők IP-címének naplófájljait, ugyanis a cég vezetősége ellenzi az április elseje óta érvényes szabályozást. A cég vezetője szerint ők csak élnek a lehetőséggel, nem szegik meg a törvényt. Karlung állítását a svéd igazságügyi minisztérium közleményben is megerősítette.

Karlung elismeri azt, hogy így az új törvény gyakorlatilag hatástalan, ám ennek korrigálását nem a saját, hanem a törvényhozók feladatának tartja. Amíg az adatszolgáltatás mellett az adatmegőrzésre is nem kötelezik őket, addig cége a fogyasztók érdekeit védi.