Felbolydult Svédország a Pirate Bay elítélése után

2009.04.20. 10:25 Módosítva: 2009.04.21. 09:22
Alig telt el néhány óra a Pirate Bay üzemeltetőinek perében az elmarasztaló ítélet kihirdetése után, a svéd kalózpárt, a Piratpartiet arról számolt be, hogy a mozgalom iránti szimpátia tovább erősödött, hét óra alatt több mint háromezren léptek be a pártba, és a szervezet ifjúsági tagozata is 1700 új jelentkezőt regisztrált.

A Piratpartiet sajtóközleményében Rick Falk Vinge, a párt vezetője kijelenti, hogy tovább kell erősíteniük mozgalmukat, és még határozottabban kell követelniük az információszabadság nevében a szerzői jogi szabályozás átalakítását, írta meg az IT café.

A svéd mozgalom már 2006-ban elindult a parlamenti választásokon, de a szavazatok 0,63 százaléka nem volt elég, hogy bejussanak a törvényhozásba, mivel Svédországban 4 százalék az alsó határ. Már akkor kijelentették, hogy tovább dolgoznak, és következő céljuk, hogy 2009 nyarán képviselőjük bejusson az Európai Parlamentbe. A svéd kalózpárt több városban szervezett szimpátiatüntetést a Pirate Bay mellett – igaz, a Facebookon eddig látható képek szerint igen kevesen vettek részt ezeken.

Időközben egy másik, már nem egészen civilnek tekinthető küzdelem is zajlik az országban: az egyik internetszolgáltató nem hajlandó az elvárt módon alkalmazni a nemrég elfogadott törvényt, ami szerint ki kell szolgáltatnia az előfizetők személyes adatait, akiket a jogvédő szervezetek illegális tartalommegosztással gyanúsítanak. Bár elfogadták az adatszolgáltatási kötelezettséget, Svédországban jelenleg nem köteles a szolgáltató megőrizni a felhasználók online tevékenységének adatait – ahogy Európa legtöbb államában, így nálunk is, az uniós irányelv alapján megteszik.

A bírósági ítélet ellen tüntetnek a svéd kalózok
A bírósági ítélet ellen tüntetnek a svéd kalózok

Az uniós direktíván alapuló törvény nem teszi kötelezővé az adatmegőrzést, ellenben megengedi azt, hogy a felhasználók kívánságára a szolgáltató megsemmisítse az információkat. A Bahnhof nevű szolgáltató folyamatosan törli az előfizetők IP-címének naplófájljait, ugyanis a cég vezetősége ellenzi az április elseje óta érvényes szabályozást. A cég vezetője szerint ők csak élnek a lehetőséggel, nem szegik meg a törvényt. Karlung állítását a svéd igazságügyi minisztérium közleményben is megerősítette.

Karlung elismeri azt, hogy így az új törvény gyakorlatilag hatástalan, ám ennek korrigálását nem a saját, hanem a törvényhozók feladatának tartja. Amíg az adatszolgáltatás mellett az adatmegőrzésre is nem kötelezik őket, addig cége a fogyasztók érdekeit védi.  • Hírek
  • Árfolyam