Emília
18 °C
26 °C

Hírekből vágott videoklip az új internetes őrület

2009.04.25. 15:08
Az Auto-Tune Evo hangmanipuláló szoftver új pályát nyitott meg az internetes folklór tehetségei előtt. A legújabb online őrület futótűzként terjed, és olyan benne a világ, mint egy musical, csak sokkal viccesebb.

Auto-Tune the News – ez a legfrissebb internetes őrület jelszava, és nagyjából abból áll, hogy a tévés hírekből, politikusok nyilatkozataiból, vitaműsorok részleteiből vágnak össze zenés videoklipet (láthatóan rengeteg munka befektetésével) a tréfamesterek, még a hangsávokat is úgy manipulálva, hogy a szövegek a zene dallamára illeszkedjenek. Ezt persze így elsőre elég nehéz elképzelni, inkább nézzük is meg az új műfaj két napja született első klasszikusát:

A hangmanipulálás az Auto-Tune Evo nevű szoftverre épül, amit másfél évtizede használnak hangmérnökök arra, hogy énekesek hangjában javítsák ki az apró hibákat. Az énekesek Photoshopjának is nevezett program 1998-ban került reflektorfénybe: ezzel tekerték bele Cher hangjába azokat a nagyon fura effekteket a Believe című számban, amiket azóta is szorgosan utánoznak a zeneiparban.

Eleinte csak a profi hangmérnökök tettek csodákat a hangmanipuláló szoftverrel, aztán lassan elterjedt az amatőrök között is, akik rájöttek, hogyan lehet vele a szimpla beszédhanggal addig trükközni, hogy énekhang (vagy valami távolról arra emlékeztető valami) legyen belőle. Ehhez már csak zenei alap kell, és elképesztően vicces eredményt kapunk. Ezen a videón például Martin Luther King dalban mondja el a híres beszédét:

A hangmanipulálást politikusok nyilatkozataival összehozó vicceket egy ausztrál zenész, Red Symons kezdte el a 2008-as amerikai elnökválasztási kampányban, de a videóin akkor még csak egy aránylag szűk közösség röhögte halálra magát rendszeresen. Emlékezzünk meg az úriember munkásságáról most egyik legjobban sikerült művével, amiben a republikánus alelnökjelölt Sarah Palin a szó szoros értelmében ódákat zeng a főnökéről, John McCainről.

Igazi művészetté végül három amerikai testvér, Evan, Michael és Andrew Gregory, plusz egyikük felesége, Sarah Fullen tette az auto-tune-olást, amikor az énekké torzított beszédet a zene mellett videós trükkökkel, saját maguk képbe montírozásával, és direkt a jelenetekhez írt zenével dobták fel. A YouTube-on egy-két nap alatt százezres nézettséget produkáló videóknak várhatóan tucatszám akadnak majd klónjai – különösen nagy szeretettel várjuk az első magyar próbálkozásokat.