Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Nem fogy az autós e-matrica

2009.04.28. 13:25 Módosítva: 2009.04.28. 13:34
Kevesebb e-matricát vásároltak az idei első negyedévben az autósok mint tavaly, azaz kevesebb pénz folyt be az autópályák használatából. A visszaesést még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén többen fizettek a sztrádák használatáért, mint az előző évben.

Hat százalékkal csökkent az idei első negyedévben eladott e-matricák száma, ezzel megtört az elmúlt öt éves folyamatos növekedési trend - derül ki az Állami Autópálya Kezelő keddi közleményéből. Ez azt jelenti, hogy szemben a tavalyi 19,9 milliárd forintos bevétel, idén 19 milliárd forint folyt be az autópályák használatából.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 százalékkal fogyott kevesebb az év első három hónapjában. A kereslet visszaesése a 4 napos e-matricáknál is megfigyelhető, igaz, ezeknél kisebb, 4 százalékos mértékben. Egyedül az eladott éves matricák száma emelkedett egy százalékkal.

A forgalom visszaesését még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén jóval többet vásároltak az autósok, mint egy évvel korábban. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a mostani ünnepeken 24 százalékkal adtak el többet az autópálya matricákból. Az ÁAK közleménye szerint a háttérben valószínűleg az áll, hogy tavaly ilyenkor erős szél és havazás volt.

A matricák mellett a forgalom is visszaesett a sztrádákon. A legnagyobb csökkenést az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. első három hónapjában átlagosan 5-10 százalékkal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendőben ugyanekkor. Szintén jelentős, 5-10 százalékos visszaesés mutatkozik az M0-s autóút déli szektorának forgalmi adataiban.