Dezső
15 °C
28 °C

A felnőtt lakosság közel fele böngészik

2009.04.29. 15:00 Módosítva: 2009-04-29 15:15:50
Az uniós átlaghoz képest alig maradnak el a hazai számítógépezési szokások. Jellemzően itthon is a munkahelyen böngésznek a legtöbben.

A múlt évben a felnőtt lakosság 52 százaléka rendelkezett számítógép-felhasználói tapasztalattal, miközben a 18 évnél idősebb lakosság 40 százaléka rendszeresen, legalább heti egy alkalommal internetezik a GKIeNET, a T-Home és a T-Mobile közös felmérése szerint.

A GKI szerdai közleménye alapján az Európai Unió országaiban átlagosan a munkavállalók fele használ napi munkájához számítógépet. Az arány 2007-ben Finnországban volt a legmagasabb, 70 százalék, a legalacsonyabb, 20-25 százalékos pedig Romániában és Bulgáriában. Magyarország ebben a tekintetben a térség országainál kedvezőtlenebb helyzetben volt: a hazai munkavállalóknak csupán a 35 százaléka használt rendszeresen pc-t a mindennapi munkavégzés során.

A 2008 végén készített reprezentatív, 2500 fő megkérdezésén alapuló felmérés szerint a magyar internetezők egynegyede 2 évnél nem régebb óta használja a webet, azaz új felhasználónak tekinthető, míg 42 százalékuk már 3-5 éve böngészget.

A férfiak átlagosan 5,1 éve használják az internetet, míg a nők átlagosan 4,6 éve. Életkor szerint sincs határozott különbség az internetezés múltját illetően: az 50 évnél fiatalabb internetezők átlagosan 4,9 éve, az 50 év felettiek pedig 4,4 éve interneteznek.

Végzettség alapján a kutatás szerint élesebb elkülönülés tapasztalható. A felsőfokú végzettségűek átlagosan 6 éve interneteznek, az érettségivel rendelkezők átlagosan 4,6 éve, míg az érettségi nélküli középfokú végzettségűek átlagosan 3,7 éve használják a világhálót. A legfeljebb 8 általános iskolai végzettségűek körében 5,1 éves átlagértéket kaptak a kutatók. A kiemelkedő érték oka, hogy utóbbi csoportban az internetezők több mint fele fiatal, 18-29 éves, és fogékony a technológia iránt.

A 18 év feletti számítógép-használók egyharmada hobbijelleggel, azaz naponta legfeljebb 1 órát használ pc-t netezésre. Hasonló arányban vannak azok, akik naponta 2-4 órát számítógépeznek, míg a számítógép-használók szintén körülbelül egyharmada több mint 4 órát ül a képernyő előtt.

A felmérés kimutatta azt is, hogy a számítógép-használók körében egy főre vetítve a napi használat átlagos időtartama 3,8 óra, s az emberek leginkább a munkahelyükön használják pc-t.

A számítógép-használat mértékét tekintve a legfiatalabb korosztály található az élen, a 18-29 évesek átlagosan 4,6 órát számítógépeznek naponta, míg a 30-59 évesek átlagosan 3,4-3,8 órát.

A legaktívabban internetező kistérségek a közép-magyarországi régióból kerülnek ki, a fővárostól távolodva jellemzően csökkenő értékek láthatók. Ez alól csak a debreceni, a szegedi és a siófoki kistérség jelent kivételt. A települési adatokból az is látható, hogy Szentendre a leginkább e-aktív magyarországi település.