Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Jövőre lelassul az internet

2009.04.30. 16:50 Módosítva: 2009-04-30 16:58:04
A hálózati infrastruktúra fejlesztése nélkül jövőre lelassul és egyre bizonytalanabbá válik az internetkapcsolat, állítják szakértők.

A multimédiás tartalmak iránti növekvő igények és a webet használók táborának bővülése egyre nagyobb nyomás alá helyezi a vénülő hálózati infrastruktúrát, amely komoly kapcsolódási és minőségbeli problémákhoz vezethet – aggódnak az online erőforrásokért az amerikai Nemertes Research kutatói. A szabad kapacitás folyamatosan csökken - figyelmeztet az IT café: a nethozzáférésre irányuló kereslet évi hatvan százalékkal növekszik, a nagy sávszélességet igénylő oldalak, mint a YouTube vagy a BBC iPlayer népszerűsége meredeken ível felfelé, de nem javít a helyzeten az sem, hogy egyre többen dolgoznak otthonról a neten keresztül. Minden arrafelé mutat, hogy a hálózatra csatlakozó számítógépek megduplázódásával egyre többször és több helyen számíthatunk majd a kapcsolat akadozására vagy véletlenszerű megszakadására – figyelmeztetnek a szakértők.

Ted Ritter, a Nemertes egyik elemzője a Sunday Timesnak nyilatkozva kiemelte, hogy a hálózati eszközök fejlesztése nélkül az internet nem lesz alkalmas üzleti célú felhasználásra; elég csak arra gondolnunk, miként lehetetlenülne el a valós időben továbbított orvosi információk továbbítása két egészségügyi intézmény között. Ritter arra számít, hogy a hálózati zavarok a jövő évben kezdődnek el: a számítógépek kapcsolata először akadozni kezd, majd következik az általa „halovány kihagyásnak" (brownout) nevezett jelenség, ami kombinálja a hozzáférés megszűnését és a lassú kapcsolati sebességet.

Az Internet World Stats statisztikai weboldal mérései alapján idén márciusban 1,6 milliárdra főre növekedett az internetfelhasználók tábora, ez 342 százalékos emelkedést jelent a 2000-ben összegyűjtött adatokhoz képest, vagyis a világ teljes népességének 23 százaléka használja ma a netet. A forgalmat a szakértők már exabájtokban mérik (1 exabájt egyenlő egymilliószor egymillió megabájttal), egy hónapban a teljes interneten nyolc exabájtnyi adat áramlik át – csak a YouTube annyi sávszélességet köt le napjainkban, mint az egész internet kilenc évvel ezelőtt, míg a BBC iPlayer a teljes brit adatforgalom öt százalékáért felelős.