Csodakerékkel segíti a keresést a Google

2009.05.14. 13:30 Módosítva: 2009.05.14. 13:30
Főleg a keresésben kevésbé járatos júzereknek lehet majd hasznos a Wonder Wheel, ami akkor is megtalálja az eldugott információt, ha nem adjuk meg a a megfelelő keresőszót.

A Google keresőoldala látszólag semmit sem változott, de ha begépelünk egy szót, majd nyomunk egy entert, a találati lista mellett megjelenik egy új menüpont is, a Show options.

Szűkíthető

A gombra kattintva egy rakás lehetőség közül válogatva tudjuk tovább szűkíteni találatainkat. Először témakörök szerint: megparancsolhatjuk, hogy csak videók, fórumbejegyzsések vagy tesztek közt nézzen szét az oldal - utóbbi rendkívül hasznos funkció, hiszen gyakran fordul elő, hogy egy termék keresése után szinte csak kereskedői oldalakat talál meg a Google.

Szűkíthetjük a találatokat dátum szerint is, napra, hétre, évre, a legérdekesebb funkció azonban a lista alján van: ez a Wonder Wheel.

Picture 2.png

A szóra kattintva grafikus elemek segítik a keresésünket. Egy napocska, vagy pók jelenik meg a kijelzőn, középen a keresett szó, a sugaraknál vagy lábaknál meg a szűkítési lehetőségek. Például ha rákeresünk Jennifer Anistonra, megjelenik a lehetőségek közt a Jennifer Aniston new nose, a Jennifer Aniston nose, a Jennifer Aniston hair, meg egy rakás egyéb testrész és exbarát. A new nose-ra kattintva további találatokat kapunk Cameron Diaz új orráról, de megjelenik a pictures, azaz képek opció is.

Könnyebb lesz

Ahogy a napocskából nyíló további napocskákon végigkattintgatunk, a találati lista folyamatosan szűkül, hogy végül csak olyan elemek maradjanak, amikre kíváncsiak vagyunk. A rendszer láthatóan még nem teljesen kiforrott, megesik, hogy egy személyre keresésnél csupa más személyt kapunk releváns ajánlatként, és ilyenkor könnyen elnavigál a helyes útról a Wonder Wheel. Az átlátható elrendezésnek hála mégis egyszerűbb a keresés, mint eddig.

A funkció főleg azoknak készült, akik nehezen tudták megtalálni a megfelelő keresőszavakat, ezért túl sok találatot kaptak: mostantól pár kattintással végig lehet járni a szűkítés útját.  • Hírek
  • Lakáshitel