Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Két új kereső a Google nyomában

2009.06.09. 12:30 Módosítva: 2009.06.09. 12:32
Egyelőre csak zárt bétaváltozatban működik a két új keresőreménység, a Wowd és a Yebol. Az előbbi a BitTorrent módjára hatalmas szerverpark helyett a felhasználók gépére bízza a munkát, az utóbbi értelmet próbál találni a keresőszavakban.

A Wolfram Alpha és a Microsoft-féle Bing után két új kereső is készül arra, hogy megingassa a Google piacvezető pozícióját. Az egyik legismertebb szilícium-völgybeli kockázatitőke-befektető, a Draper Fisher Jurvetson által támogatott Wowd újdonsága, hogy nem saját szervereit használja a feladatok elvégzésére, hanem a felhasználók számítógépeit. A működését tekintve a BitTorrentet utánzó program nemcsak azt veszi figyelembe, hogy egyes oldalakra milyen további oldalak mutatnak, mint a Google PageRankje, hanem azt is, hogy éppen ki milyen oldalon jár, és az információt csaknem valós időben dolgozza fel.

Wowd.com, egyelőre zárt bétában
Wowd.com, egyelőre zárt bétában

A Wowd emellett tud azokról a nehezen elérhető oldalakról is, amelyeket a hagyományos indexelők nem találnak meg, írja a Cnet. A kereső elméletileg arra is képes, hogy figyelembe vegye, milyen szájtokat néztek meg a felhasználó ismerősei, és annak megfelelően változtassa a találati listát.

Az egyelőre csak feliratkozással, zárt bétateszt keretében kipróbálható Wowd hátránya, hogy használatához az egyes gépeken futó programot kell telepíteni, ami személyes adatokat tartalmazó oldalakat is indexel. Így megtörténhet, hogy nyilvánosságra kerülnek például a netezők bankkártyaadatai, bár a felhasználók meghatározhatják, mely oldalakat engedik indexelni a programnak.

Yebol, a legjobb nevű kereső

A másik, ugyancsak zárt bétaváltozatban működő új szolgáltatás, a Yebol szemantikus keresőnek nevezi magát, ami önmagában nem újdonság, hiszen a Bingben is vannak már olyan elemek, amelyek megpróbálják tartalmuk, jelentésük alapján automatikusan kategorizálni az egyes terminusokat.

Így keres a Top Gearre a Yebol. Forrás: Cnet
Így keres a Top Gearre a Yebol. Forrás: Cnet

A keresőtörténelem mindeddig legjobb nevű szolgáltatása (a Yebol a Yeshua – Jézus héberül – is the Bread of Life rövidítése) algoritmusai a fejlesztők szerint „asszociatív memóriamodellt" használnak, jól skálázhatóak, és az index már most egymilliárd weboldalt tartalmaz. A Cnet szakírója a Google-re keresett a Yebolon, és csodák csodájára a találatok között a cég alkalmazottai mellett olyan személyek is megjelentek, akiknek korábban közük volt a Google-höz. A Top Gear brit autósmagazinra és tévéműsorra keresve a találatok mellett megjelennek a munkatársak, és azok az autómodellek is, amelyeket a Top Gear tesztelt.