Olivér
4 °C
8 °C

Kóser keresőmotor hithű zsidóknak

2009.06.15. 15:35 Módosítva: 2009-06-15 15:40:01
A Google mintájára kóser keresőmotort indított izraeli ortodox zsidók egy csoportja, akik a szigorú előírások szerint élő, de a modern kor vívmányait is használni akaró hívek számára szűrik az online tartalmakat.

A Google és egy hagyományos zsidó étel, a kugli nevének összevonásából alkotott Koogle kereső azoknak a szigorú rabbiknak is megfelel, akik a világháló használatát többek között a szexuális tartalmak veszélye miatt eddig kerülték – mondta az oldal üzemeltetője, Yossi Altman. Altman szerint a Koogle találatai között nem jelennek meg a vallási előírások szerint kifogásolható, elsősorban szexuális témájú oldalak. A többségében szemérmetlennek tartott, nőket ábrázoló fotók mellett az izraeli hírportálokról és online áruházak tételei közül is kiszűrik azokat a hivatkozásokat, amelyeket a legtöbb ultra-ortodox zsidó szervezet kifogásolhatónak tarthat.

Szélsőségesek szerint még a televízió használata is tilos, az új keresővel viszont az internet adta lehetőségek mellett a sokak által alapvető szolgáltatásnak tekintett elektronikus levelezés is elérhetővé válik. Szombatonként, amikor a vallás szerint minden munka és üzleti tevékenység tilos, a híroldalként is működő portálra sem kerülnek fel újabb bejegyzések, az ünnepnapon történő vásárlást pedig automatikusan tiltja a Koogle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?