Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kóser keresőmotor hithű zsidóknak

2009.06.15. 15:35 Módosítva: 2009.06.15. 15:40
A Google mintájára kóser keresőmotort indított izraeli ortodox zsidók egy csoportja, akik a szigorú előírások szerint élő, de a modern kor vívmányait is használni akaró hívek számára szűrik az online tartalmakat.

A Google és egy hagyományos zsidó étel, a kugli nevének összevonásából alkotott Koogle kereső azoknak a szigorú rabbiknak is megfelel, akik a világháló használatát többek között a szexuális tartalmak veszélye miatt eddig kerülték – mondta az oldal üzemeltetője, Yossi Altman. Altman szerint a Koogle találatai között nem jelennek meg a vallási előírások szerint kifogásolható, elsősorban szexuális témájú oldalak. A többségében szemérmetlennek tartott, nőket ábrázoló fotók mellett az izraeli hírportálokról és online áruházak tételei közül is kiszűrik azokat a hivatkozásokat, amelyeket a legtöbb ultra-ortodox zsidó szervezet kifogásolhatónak tarthat.

Szélsőségesek szerint még a televízió használata is tilos, az új keresővel viszont az internet adta lehetőségek mellett a sokak által alapvető szolgáltatásnak tekintett elektronikus levelezés is elérhetővé válik. Szombatonként, amikor a vallás szerint minden munka és üzleti tevékenység tilos, a híroldalként is működő portálra sem kerülnek fel újabb bejegyzések, az ünnepnapon történő vásárlást pedig automatikusan tiltja a Koogle.