Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

A blogolás közügy

2009.06.17. 14:25 Módosítva: 2009-06-17 14:26:48
Nem tarthatják titokban személyazonosságukat azok, akik az interneten blogot írnak - mondta ki a brit bíróság precedensértékű ítéletében.

A testület, amely első alkalommal foglalt állást a bloggereket megillető személyiségi jogok dolgában, elutasította azt a kérést, hogy ne kelljen felfednie személyazonosságát egy rendőrtisztnek, aki az interneten NightJack név alatt díjnyertes blogot vezetett.

Richard Horton, az angliai Lancashire grófság rendőrségének bűnügyi detektívje internetes naplójában a rendőrség belső ügyeibe engedett bepillantást. A férfi egyike annak az egy tucatnyi rendőrtisztnek, aki számos közszolgával együtt az interneten névtelenül dokumentálják mindennapjaikat. A bíróságtól azt kérte, hogy mondja ki: nem hozhatja nyilvánosságra személyazonosságát egy napilap. Beadványát azzal indokolta, hogy a közzététel a szabályzat megsértése miatti felelősségrevonás kockázatának tenné ki őt.

Horton blogbejegyzései számos magas rangú politikust nevetség tárgyává tettek. A rendőrtiszt azt tanácsolta az olvasóknak, hogy tegyenek panaszt minden tiszt ellen, ha valamilyen rendőrségi vizsgálat alatt állnak, és ne mutassanak tiszteletet a jogrend vagy bárki iránt, aki ezen a területen dolgozik.

A brit bíró úgy ítélkezett, hogy Hortonnak "nincs ésszerű oka a névtelenségre, mivel a blogolás sokkal inkább közösségi, semmint magántevékenység". Teljességgel törvényes, hogy a nyilvánosságnak megmondható legyen, ki az, aki bizonyos esetekben komoly kritikát fogalmazott meg a rendőrség tevékenységéről, és ha arról van szó, a rendőrségi szabályzat folyamatos megsértéséről - idézte a bírót Daily Telegraph.

A blogger személyazonosságának nyilvánosságra kerülése eredményeként a lancashire-i rendőrség vizsgálatot indított, és Horton írásos figyelmeztetést kapott. Blogját eltávolították az internetről. A NightJack blog áprilisban az Orwell-díjak kihirdetésekor különdíjat kapott, ez vezetett el a szerző kilétéről való találgatásokhoz. A blog olvasóinak száma egyes esetekben elérte a félmilliót hetente.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!